Fondurile europene nu renunţă la investiţiile în industria tutunului

La un an şi jumătate de la lansarea unei campanii globale pentru a-i convinge pe managerii de fonduri să renunţe la acţiunile care au legătură cu industria tutunului, doar un singur mare investitor european a răspuns la acest apel, transmite Reuters.

În schimb, majoritatea managerilor de fonduri din Europa sunt implicaţi în continuare într-o industrie foarte profitabilă, susţinând că pur şi simplu caută cele mai bune randamente pentru clienţii lor. "Credem cu fermitate că profiturile, lichidităţile şi dividendele de pe urma acţiunilor din industria tutunului au mulţi ani înainte de creştere puternică", susţine Stephen Lamacraft, manager de fonduri la Woodford Investment Management. 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, tutunul provoacă decesul a aproximativ şase milioane de persoane anual, inclusiv 600.000 de ne-fumători expuşi la fumatul pasiv. 

În luna martie 2015, Global Taskforce for Tobacco Free Portfolios a demarat o campanie globală pentru a convinge instituţiile financiare şi fondurile de pensii pentru a renunţa la investiţii estimate la 60 de miliarde de dolari în companii precum Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco sau Imperial Brands. 

În luna mai a acestui an grupul francez de asigurări Axa a acceptat să renunţe la investiţiile sale în industria tutunului, devenind primul mare investitor european care s-a alăturat acestei campanii. În schimb, în Australia 30 de fonduri au acceptat să renunţe la investiţiile în tutun situaţia fiind similară în SUA. 

Industria tutunului vinde anual aproximativ 5.600 miliarde de ţigarete celor aproximativ un miliard de fumători din întreaga lume, dintre care mulţi trăiesc în ţările cu venituri mici şi mijlocii. În aceste ţări, consumul de ţigări ar urma să crească pe fondul creşterii populaţiei şi a veniturilor. Chiar dacă în ţările dezvoltate mulţi oameni au renunţat la fumat sau au redus numărul ţigărilor, pe ansamblu veniturile şi marjele de profit sunt susţinute de capacitatea companiilor de a majora preţurile. De asemenea, marii jucători internaţionali au reuşit să se protejeze de expunerea directă pe piaţa din SUA, unde există o tradiţie a proceselor împotriva marilor producători de ţigări. 

Toate acestea sunt atragătoare pentru mulţi manageri de fonduri. De exemplu, CF Woodford Equity Income Fund are printre primele sale 10 poziţii acţiuni la BAT şi Imperial Brands, producătorii mărcilor de ţigarete Lucky Strike şi Gauloises. "Dividenele dependente de tutun sunt foarte căutate pentru că oferă randamente atractive", a declarat Stephen Lamacraft. 

În plus, mulţi alţi investitori sunt reticenţi chiar şi să discute acest subiect. Reuters a contactat 24 de mari manageri de fonduri care au acţiuni în industria tutunului şi exceptând şapte dintre aceştia, restul au refuzat să facă comentarii sau să răspundă. 

AGERPRES