Prima măsură luată ministrul agriculturii, Stelian Fuia, a fost demiterea şefului Direcţiei Generale – Autoritatea de Management Programul Operaţional pentru Pescuit, Gheorghe Văcaru, după ce  inspectorii Curţii de Conturi au constatat „deficienţe semnificative în funcţionarea sistemului de management şi control“, iar Comisia Europeană a dispus sistarea plăţilor pentru toate proiectele din piscicultură.

Promisiuni la nivel înalt

În urmă cu ceva timp, s-a aflat la Bucureşti însuşi comisarul european pentru Afaceri Maritime şi Pescuit, Maria Damanaki. Ea a declarat că susţine demersurile României, care a depus la Bruxelles planul de măsuri corective în vederea reluării plăţilor şi a precizat că „până la finele acestei luni, CE va da un răspuns solicitării de deblocare a acestor plăţi“. Nici oficialul european, nici ministrul Fuia nu au prezentat, concret, care sunt deficienţele „semnificative“ constatate în funcţionarea sistemului de management şi ce măsuri „corective“ s-au dispus. Potrivit unor surse Capital, este vorba de „încălcarea unor proceduri stabilite de CE , pentru întocmirea documentaţiei, selectarea proiectelor şi atribuirea contractelor de finanţare“. Fondul European pentru Pescuit derulat în perioada 2007-2013 are un buget de 3,8 miliarde euro. României i-au fost alocate 307,6 mil. euro, din care, 230,7 mil. euro – fonduri nerambursabile. Până în prezent, au fost efectuate plăţi de doar 56,5 mil. euro, adică un grad de absorbţie de sub 19%.

Birocraţie, incompetenţă, corupţie?

Adevărul este că problemele privind (ne)accesarea acestor fonduri sunt diverse – de la birocraţie, incompetenţă sau delăsare, până la rea-credinţă şi chiar corupţie. Distincţia între aceste ipostaze este greu de făcut. Bunăoară, cum ar putea fi calificată următoarea situaţie: deşi au trecut cinci ani de la demararea programului, nici până azi autorităţile nu au publicat „Manualele de proceduri pentru evaluarea şi selectarea cererilor de finanţare“. A fost publicat doar „Ghidul solicitantului“, întocmit numai în parte pe baza acestor manuale. Or, cei care activează în domeniul pisciculturii puteau să-şi întocmească proiectele din timp, fie singuri, fie cu sprijinul unor firme de consultanţă, tocmai în baza acestor manuale de proceduri.

O altă operaţiune dubioasă a fost mutarea, în vara lui 2009, a Autorităţii de Management, de la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură la Ministerul Agriculturii, condus la acea dată de Ilie Sârbu. Urmarea? Derularea programului a fost blocată complet, pentru că, potrivit reglementărilor UE, în urma mutării, era nevoie de o nouă auditare a instituţiei şi de o nouă omologare. În plus, toate cererile de accesare depuse până atunci a trebuit să fie returnate şi refăcute. Operaţiunea a durat mai bine de un an, perioadă în care programul a fost blocat. În 2011, lucrurile s-au mai mişcat puţin, fiind selectate câteva proiecte. Şi iată că azi, din nou, programul este întrerupt.