Fondurile «verzi» se pun în mişcare

Cererile pentru obţinerea finanţărilor din fondurile europene se pot depune până la jumătatea lunii decembrie. Ministerul Mediului a dat startul proiectelor finanţabile cu bani europeni. Cei interesaţi mai au la dispoziţie mai puţin de două luni pentru întocmirea şi depunerea proiectelor. Pilbath Attila din Harghita are deja experienţă în accesarea fondurilor europene. În urmă cu doi ani a obţinut 62.000 de lei prin intermediul Fondului de Mediu. Proiectul lui a vizat

Cererile pentru obţinerea finanţărilor din fondurile europene se pot depune până la jumătatea lunii decembrie. Ministerul Mediului a dat startul proiectelor finanţabile cu bani europeni. Cei interesaţi mai au la dispoziţie mai puţin de două luni pentru întocmirea şi depunerea proiectelor.

Pilbath Attila din Harghita are deja experienţă în accesarea fondurilor europene. În urmă cu doi ani a obţinut 62.000 de lei prin intermediul Fondului de Mediu. Proiectul lui a vizat planul de management a două rezervaţii naturale din judeţul Harghita: Piatra Şoimilor şi Mlaştina Valea de Mijloc. „Din păcate, ministerele complică drumul banilor către beneficiari. Am constatat că ni se cer o mulţime de lucruri inutile şi că trebuie să facem licitaţie pentru nişte fleacuri de pliante. În schimb, prima tranşă de bani a sosit la… doi ani de la depunerea proiectului", declară Pilbath Attila, custodele celor două rezervaţii. Cu toate greutăţile întâmpinate, el este hotărât să o ia de la capăt şi să acceseze fondurile alocate pentru sistemele de management vizând protecţia naturii. Săptămâna aceasta va începe să lucreze la un nou proiect pentru micro-regiunea Ciomad-Balvanyos, care să includă şi Lacul Sfânta Ana. Acesta vizează transformarea zonei respective în parc naţional.

După finalizarea proiectului, Pilbath Attila, dar şi ceilalţi potenţiali beneficiari trebuie să depună până pe 15 decembrie, la sediul Organismelor Intermediare din regiunea unde urmează să fie implementat, un set de documente. Dosarul trebuie să conţină: declaraţia de eligibilitate a solicitantului legalizată, declaraţia de angajament a solicitantului, declaraţia de sprijin din partea autorităţilor competente, alocaţia bugetară fermă sau scrisoarea de garanţie din partea băncii, actul constitutiv de înfiinţare şi statutul asociaţiei, fundaţiei etc., bilanţurile contabile pe ultimii trei ani, adeverinţa care să ateste că solicitantul nu are datorii la bugetul de stat, la bugetele locale sau la bugetele asigurărilor sociale, contractele de administrare/convenţiile de custodie a ariilor naturale protejate ş.a.m.d.

Proiectul trebuie implementat în intervalul 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2015.
Pot solicita finanţare: administratorii şi custozii ariilor naturale protejate, ONG-urile, autorităţile publice locale, institutele de cercetare, universităţile şi muzeele.

Se estimează că procesul de selecţie a proiectelor se va finaliza până la 29 februarie 2008, urmând ca toţi solicitanţii să fie anunţaţi în scris asupra rezultatelor obţinute.

Ce proiecte se finanţează?

• Elaborarea/revizuirea planurilor, strategiilor şi schemelor de management al ariilor naturale protejate şi alte activităţi conexe
• Investiţii în infrastructură pentru uz public, orientată spre protecţia şi gestionarea mediului în siturile protejate
• Activităţi privind menţinerea şi îmbunătăţirea stării de conservare favorabilă a habitatelor în ariile naturale protejate
• Activităţi privind menţinerea şi îmbunătăţirea stării de conservare favorabilă a speciilor
• Activităţi de consultare, conştientizare şi informare
• Activităţi de instruire şi creşterea capacităţii instituţionale de gestionare a reţelei de arii naturale protejate.

În cazul proiectelor integrate, acestea trebuie să demonstreze că activităţile componente converg către un obiectiv final, clar conturat. Înainte de plata finală, solicitantul trebuie să prezinte un raport de audit, întocmit de un evaluator independent autorizat care să certifice Autorităţii de Management cheltuielile efectuate în cadrul proiectului. Costul raportului de audit se include în costul proiectului. 

Alocare

215 milioane de euro reprezintă finanţarea pentru „Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii“. Din această sumă, 172 de milioane de euro sunt alocate prin intermediul Fondului European pentru Dezvoltare Regională.