Fondurile mutuale și-au încetinit, în aprilie, creșterea activelor. Scăderea randamentelor depozitelor bancare și a titlurilor de stat, la care s-a adăugat și perioada mai puțin pozitivă a BVB, a făcut ca economiile românilor să caute mai puțin oferta fondurilor deschise sau închise de investiții.
Cu toate acestea, valoarea activelor totale rămâne pe plus și în acest an. La sfârșitul lunii aprilie, suma totală se ridica la 6,23 miliarde lei (peste 1,5 miliarde euro), încă mult sub valoarea depozitelor bancare (de 65,6 miliarde lei doar pentru cele constituite de populație în monedă națională). Ceea ce înseamnă că rezerve de creștere sunt încă destule, mai ales în condițiile în care randamentele fondurilor mutuale sunt mult peste cele ale depozitelor.
Și viteza cu care se dezvoltă evenimentele la nivel internațional obligă investitorii să caute oportunitățile momentului, obligând și la schimbări rapide ale portofoliilor. Aurul, spre exemplu, a scăzut aproape instantaneu după ce Osama Bin Laden a fost ucis de către americani, la fel și barilul de petrol. Iar dacă aversiunea la risc va continua să scadă, atunci investițiile trebuie să se întoarcă în piețele emergente pentru a-și conserva randamentele.
Profitul din acțiuni, în scădere
Fondurile cu investiții în acțiuni au cele mai bune randamente în primele patru luni ale anului. BCR Expert, administrat de BCR Asset Management, a înregistrat o creștere de 16,2% a activului unitar net în primele patru luni (după care a consemnat o ușoară scădere, în ton cu piața) și ocupă astfel primul loc în topul câștigurilor oferite. Pe locul secund s-a situat fondul administrat de Certinvest, XT Index, cu 15,2%, urmat tot de un fond Certinvest, BET-FI Index, cu 14,8% (de asemenea, ambele în coborâre în luna mai).
La finele primelor patru luni, alte trei fonduri de acțiuni ofereau câștiguri de peste 10%, respectiv BT Maxim, cu 12%, Certinvest BET Index cu 11,3%, OTP AvantisRO cu 11,1%, dar toate trei au coborât sub pragul de zece procente luna aceasta. Interesant este însă că cea mai mare parte a banilor investitorilor se află în fonduri monetare (3,3 miliarde lei) şi de obligaţiuni (1,14 miliarde lei), în timp ce cele de acțiuni au active de doar 240 milioane lei, mai puțin decât fondurile diversificate (324 milioane lei). Iar randamentele fondurilor monetare sunt printre cele mai mici din piață.
Aurul stagnează, argintul coboară
Fondurile monetare și de obligațiuni au randamente, în primele patru luni, de până la 2,6%, niciunul nefiind pe minus. Cea mai mare creștere o are BCR Obligațiuni, cu 2,59%, iar cea mai redusă, Vanguard Protector, cu 1,12%.
Nivelul redus al profitului posibil pentru întregul an din fondurile monetare și de obligațiuni forțează investitorii (mai ales pe cei instituționali) să se îndrepte către cele de acțiuni sau chiar direct către acțiunile listate la BVB. Trendul este vizibil în special în zona fondurilor de pensii private obligatorii, care și-au diminuat sumele deținute în depozite pentru a achiziționa acțiuni din piață. „Sumele plasate în depozite bancare au pierdut în valoare 26,5% în primul trimestru al anului față de cel anterior“, se arată în raportul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). „Tendința de scădere a sumelor plasate în această categorie a fost înregistrată în fiecare lună a trimestrului întâi din 2011“, se mai arată în raportul CSSPP.
Valoarea activelor fondurilor de pensii private obligatorii este încă redusă, de circa cinci miliarde de lei, însă tendința de cumpărare a acțiunilor este evidentă. Necesitatea diversificării investițiilor pentru instituționali rezultă și din posibilitatea ca activele „de refugiu“, cum este aurul, să nu mai ofere satisfacție. Uncia de aur a coborât sub 1.500 de dolari și stagnează în ultimele săptămâni, în timp ce argintul s-a oprit la aproximativ 35 de dolari. Estimările analiștilor din prezent indică o continuare ușoară a scăderii, cu o revenire posibilă în toamnă, când reîncepe sezonul de cumpărare în India și în China.
Fondurile închise listate la BVB nu au reușit să crească în prima parte a anului. iFond Financial România, administrat de Intercapital Investment Management, a înregistrat un profit net de 1,4 milioane lei în primul trimestru, însă cotația IFR a coborât de la 260 lei, la începutul anului, până la 203 lei. În ciuda creșterii VUAN cu 16%, până la 246,8 lei. IFR și-a diminuat la jumătate deținerile de acțiuni ale Fondului Proprietatea, de la 50,47% din portofoliu până la 26,48%, vânzările fiind efectuate în luna martie, când cotația FP era de circa 6 lei pe titlu.
16% este cel mai mare randament adus de un fond mutual în primele patru luni, respectiv BCR Expert, valoare care a scăzut însă la circa 12% în prezent
Fondurile monetare aleargă după randamentele acțiunilor listate
28 mai 2011, 07:29
Ultima modificare în 28 mai 2011, 10:29
Câștigul mic la depozite și stagnarea prețurilor metalelor prețioase i-au făcut pe investitori să se întoarcă spre acțiunile listate chiar dacă trendul a fost negativ în aceasta lună.
Etichete: bursa,
fonduri,
lichiditati
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri economice
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook