Scăderea dobânzilor bancare atrage tot mai mulţi investitori pe piaţa fondurilor mutuale, care continuă seria randamentelor mari. Valoarea activelor a depăşit un miliard de euro şi apar noi jucători.

Aactivele fondurilor deschise de investiţii au atins, la sfârşitul primului trimestru, un maxim istoric de 4,29 miliarde lei, adică peste un miliard de euro. Creşterea a fost realizată prin intrările nete de aproape 800 milioane lei din primele trei luni ale anului, semn că investitorii preferă tot mai mult plasamentele în detrimentul depozitelor bancare.

Casele de brokeraj au devenit, evident, tot mai interesate de acest sector al pieţei de capital, chiar dacă do­minaţia administratorilor ce fac parte dintr-un grup bancar nu va fi prea cu­rând ameninţată. Cea mai recentă tranzacţie semnificativă încheiată este achiziţionarea societăţii de administrare a investiţiilor (SAI) Investica de către SSIF Intercapital Invest.

„Chiar dacă  piaţa este dominată de grupurile bancare, este loc suficient pentru un jucător dinamic şi flexibil, având în vedere că băncile se mişcă mai greu“, spune Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest. Societatea a lansat deja două fonduri, respectiv IFond Monetar şi IFond Acţiuni, cel de-al doilea fiind destinat, printre altele, persoanelor care nu au mai investit niciodată la bursă, dar doresc să participe la avantajele (şi riscurile) oferite de aceasta.

Noi lansări de fonduri

OTP Asset Management, care a listat anul trecut două fonduri la Bursa de Valori Bucureşti, pregăteşte urcarea la cota bursei a încă unui fond închis de investiţii. Oferta publică va avea loc în toamnă şi se speră atragerea a peste 4 milioane de euro. OTP administrează, în prezent, trei fonduri deschise şi trei închise, valoarea totală a activelor fiind de circa 135 milioane lei.

Tranzacţionarea unităţilor de fond s-a mutat şi în mediul online. Aviva Investors a dat drumul recent la posibilitatea achiziţionării şi vânzării de unităţi ale fondurilor proprii prin internet, nemaifiind necesar contactul direct cu angajaţii instituţiei. Anul acesta, societatea de administrare a lansat şi primul fond propriu bazat pe un indice bursier, BET-XT (care cuprinde cele mai lichide 25 de companii listate la BVB), Aviva Investors XT Index. Cele cinci fonduri deschise ale Aviva au active totale de circa 23 milioane lei.

Erste Asset Management, administratorul care a preluat toate fondurile mutuale deţinute de Banca Comercială Română, conduce detaşat în topul societăţilor de profil, cu active totale de aproape 2 miliarde de lei şi o cotă de piaţă mai mare de 40%. Prin evoluţia fondurilor Erste, se poate vedea cel mai uşor şi trendul general al pieţei.

BCR Monetar, cel mai mare fond din portofoliu, a încheiat anul trecut cu active de aproape 820 milioane lei, iar săptămâna trecută a urcat până la 1,22 miliarde lei şi aproape 46.000 de investitori. „După prima decizie a BNR de scădere a dobânzii de referinţă, care a dus la mic­şorarea dobânzilor oferite de băncile comerciale, am înregistrat un volum mare de intrări în fondul monetar“, spune Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management. Al doilea fond ca mărime din portofoliul societăţii este tot unul cu investiţii în instrumente cu risc scăzut, respectiv BCR Obligaţiuni, cu active totale de circa 670 de milioane de lei.

Perspective de creştere

207-50866-26_graficut.jpgÎn condiţiile actuale, de scădere a randamentelor depozitelor bancare, piaţa fondurilor mutuale va continua să crească. Iar menţinerea pe creştere a acţiunilor listate la bursă poate atrage mai mulţi investitori în acest tip de fonduri. De altfel, valoarea activelor tuturor fondurilor reprezintă mai puţin de un procent din PIB, unul dintre cele mai mici din Europa, unde media este de peste 10%.

O nouă lansare va veni şi din partea Raiffeisen Asset Management (RAM), prin Confort Seria 2, fond cu capital protejat. Primul fond Confort a fost lansat în 2007 şi are, în prezent, active de 27,7 milioane de lei. „Noul fond se adresează investitorilor care caută câştiguri mai mari şi sunt atraşi de randamentele pieţei de acţiuni, dar nu doresc să îşi asume pierderile ce pot să apară în cazul unor evoluţii negative“, spune Mihail Ion, preşedintele RAM, societate cu active totale ale fondurilor deschise de 1,12 miliarde de lei. Raiffeisen Confort a înregistrat, în ultimele 12 luni, un randament de 18,7%, iar cel mai mare fond este cel Monetar, cu active de 886 milioane lei.

207-50867-26_razvanpasol_16_c.jpgChiar dacă piaţa este dominată de gru-purile bancare, este loc suficient pentru un jucător dinamic şi flexibil.
Răzvan Paşol, preşedinte, Intercapital Invest

1,22 miliarde lei este valoarea activelor celui mai mare fond din piaţă, BCR Monetar, reuşind să adune în primele luni ale anului peste 300 milioane lei

207-50868-capital_26.jpg