“Sunt un nou pas inainte in dezvoltarea pietei fondurilor, si ma bucura aparitia lor”, afirma Walter Blaj, director general adjunct la Globinvest. “Este bine venita aparitia acestor categorii de fonduri. Inseamna o diversificare a pietei, un raspuns la cerintele investitorilor pentru aceste tipuri noi de investitii si o deschidere a pietei din Romania, in contextul liberei circulatii a capitalurilor in spatiul european.” este de parere Dan Nicu, director general SG Asset Management BRD SAI.


Indicele fondurilor mutuale (IMF), cel ce cuantifica randamentul mediu al fondurilor de investitii, avea la 9 septembrie o valoare de 9.001,41 lei. Acesta a cunoscut o crestere in ultima luna, de 1,82%, in comparatie cu rata inflatiei de 1%, si o crestere de la inceputul anului de 6,62%, in comparatie cu rata inflatiei de 5,1% si cu 12,4%, aprecierea leului in raport cu moneda euro. Fata de perioada similara a anului precedent, s-a apreciat cu 14,77%, iar pe ultimii trei ani, a inregistrat o apreciere de 51,61%, arata analiza UNOPC (Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv) la sfarsitul lunii iulie.


Ultimele luni au adus si o crestere a cotei de piata a fondurilor pe actiuni si a celor diversificate. “Consider ca este o evolutie fireasca, urmand acelasi trend ca si in tarile vecine”, afirma Dan Nicu. Dezvoltarea pietei de capital ofera fondurilor de investitii o oportunitate de a-si diversifica portofoliile. “Practic, cred ca un element foarte important in decizia investitorilor de a investi in aceste tipuri de fonduri este potentialul de performanta mai ridicata fata de performantele care pot fi obtinute in piata monetara care, in ultima perioada, au fost in scadere”, mai adauga Dan Nicu.


In cadrul fondurilor pe actiuni, KD Maximus a avut cel mai mare activ net, cu 52,4% mai mult decat in luna iunie, reusind sa atraga si cu 10% mai multi investitori. In cazul fondurilor diversificate, BCR Dinamic a avut un activ net de 20,446 si a reusit sa-si mareasca numarul de investitori, fata de luna iunie, cu 3,9%. Pe de alta parte, Fondul Integro a crescut ponderea in actiuni cotate, avand cea mai mare crestere a activului net dintre fondurile diversificate.




“Aparitia altor instrumente ale pietei interne – titluri ipotecare, diversificarea spectrului obligatiunilor – reprezinta o alta cerinta pentru accelerarea dezvoltarii sectorului fondurilor mutuale. In functie de toate acestea, ramane de vazut daca peste cativa ani fondurile mutuale vor reprezenta 5% din portofoliul mediu per capita, cum este cazul tarilor recent integrate in Uniunea Europeana, sau sub 1%, cum este situatia actuala din Romania”, spune Cristian Tudorescu, analist Vanguard.


Cert este ca romanii incep sa descopere avantajele de economisire pe care le ofera fondurile mutuale. De asemenea, dezvoltarea sectorului de pensii private aduce forte noi in acest domeniu. Cu o evolutie in plina ascensiune, nu ne putem astepta decat la surprize placute din partea pietei fondurilor mutuale.


Ce este un fond mutual


• Fondul mutual este un portofoliu de investitii administrat de o societate de administrare a investitiilor (SAI), organizat prin contract de societate civila, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare

• Capitalul detinut este investit, in functie de tipul fondului, in titluri de stat, certificate de trezorerie, obligatiuni, actiuni etc.

• Partea ce revine fiecarui investitor este cuantificata in unitati de fond, valoarea acestora reflectand si randamentul fondului respectiv

• Fondurile se pot clasifica in functie de gradul de risc in: fonduri monetare (cu risc minim, care investesc in instrumente monetare si obligatiuni), fonduri de obligatiuni si instrumente cu venit fix (au un risc minim-mediu si investesc, in plus fata de cele monetare, in actiuni), fonduri diversificate (risc mediu, investesc in aceleasi instrumente ca si cele anterioare) si fonduri de actiuni (au risc ridicat si investesc preponderent in actiuni).

Avantaje si dezavantaje


• Atat persoanele fizice si juridice cu experienta, cat si cei fara experienta pot investi in piata fondurilor mutuale, beneficiind de consultanta din partea managerilor fondurilor



• Fondurile au un portofoliu diversificat

• Cuantumul investitiei poate fi si o suma minima egala cu o unitate de fond

• Unitatile de fond detinute pot fi rascumparate oricand, fiind necesare, in general, pana la trei zile pentru a intra in posesia banilor



• Este asigurata transparenta investitiei, valoarea unitatii de fond fiind facuta publica

• Activitatea fondurilor este controlata de Comisia Nationala a Valorilor Imobiliare (CNVM) si reglementata prin lege



• Posibilitatea alegerii tipului de fond, in care vor fi investiti ulterior banii

• Costurile sunt, in general, mici

• Un dezavantajul al fondurilor este faptul ca nu sunt garantate de stat.