Fondul Monetar Tezaur
Societate de administrare:
Certinvest
Societate depozitara:
ABN Amro Bank
Grad de risc:
scazut
Suma minima depusa:
5 milioane lei
Comision de rascumparare:
0,2% din valoarea titlului
Structura de portofoliu
la 27.08.1999:
– titluri de stat         42,62%
– depozite bancare     57,37%
– cont curent          0,05%
Particularitati: Functioneaza ca un cont bancar, imbinand rentabilitatea caracteristica depozitelor la termen cu lichiditatea conturilor curente. Titularul contului poate depune, respectiv, retrage banii din fond conform cu necesitatile sale curente la fel ca si in cazul unui cont curent la banca.
Diferente fata de un cont bancar: In contul curent, castigul este doar dobanda la vedere. Fondul monetar plaseaza banii pe termen scurt pe piata monetara, oferind un castig mai mare, uneori la nivelul celor oferite de depozitele bancare in conditiile unei lichiditati apropiate de cea a unui cont curent.
Avantaje: Investitorul poate folosi banii in cel mai scurt timp, fara ca acestia sa fie blocati pe perioade predeterminate, iar castigul este corelat cu numarul de zile in care banii sunt investiti la fond.
Factorii de risc: Risc sistematic influentat de factori ca: evolutia generala a economiei nationale, inflatie, modificarea dobanzilor de piata;
risc nesistematic influentat de factori ca: riscul de plasament, riscul de management, risc financiar;
risc legislativ: modificarea metodologiei de calcul al valorii activului net, impozitari suplimentare.

Fondul National
de Acumulare
Societate de administrare:
Sov Invest
Societate depozitara:
BCR
Grad de risc:
scazut
Comision de retragere:
0,5 – 15%, proportional cu perioada de rascumparare aleasa.
Structura de portofoliu
la inceputul lunii iulie 1999:
– disponibil in cont    76,80%
– depozite bancare      4,99%
– actiuni necotate     18,21%
Particularitati: Rascumpararea esalonata de titluri la valoarea zilei pe o perioada de timp stabilita, la alegerea investitorului. Contractele de acumulare pot fi de 1, 2, 3 si 5 ani, iar perioada de rascumparare de la 1 la 10 ani. Titlurile rascumparate lunar, potrivit optiunii investitorului, se trimit prin mandat postal sau se depun intr-un cont bancar. Beneficiarul de contract poate fi investitorul sau orice persoana in beneficiul careia se face acumularea (copiii pe perioada studiilor, parinte varstnic cu venituri mici etc.).
Recomandarea noastra: Chiar daca randamentul fondului este superior dobanzilor bancare, urmariti permanent ponderea actiunilor necotate in structura portofoliului FNA, gradul de risc al acestor actiuni fiind unul ridicat (conform Reg. nr. 9 al CNVM).

Fondul monetar Stabilo
Societate de administrare:
Quadrant Asset Management
Grad de risc:
scazut
Comision de retragere:
0,35%, valabil pentru orice perioada de depunere
Structura de portofoliu
la inceputul lunii iunie:
– certificate de trezorerie     98,70%
– disponibil in cont      1,30%
Particularitati: Fond monetar clasic destinat in general plasamentelor pe termen scurt. Prin prospectul de emisiune, fondul nu poate face plasamente in instrumente cu lichiditate scazuta si grad de risc ridicat. Se adreseaza in special persoanelor juridice care vor sa-si valorifice cat mai bine lichiditatile conjuncturale, fara blocaje si comisioane penalizatoare. Efectuand plasamente cu grad de siguranta mare, se adreseaza in special investitorilor prudenti.
Recomandarea noastra: Stabilo are un portofoliu lichid si stabil fara fluctuatii substantiale ale performantei. Il recomandam fara retinerea investitorilor.

Fondul Mutual Alpha
Societate de administrare:
Administrator SA
Grad de risc:
ridicat
Structura de portofoliu
la inceputul lunii iulie:
– cont curent         0,12%
– alte active         99,98%
Particularitati: Fond mutual ipotecar. Toate plasamentele sunt efectuate cu garantarea lor in ipoteci. In absenta legii creditului ipotecar, fondul functioneaza la limita legalitatii. Performantele ridicate inregistrate la inceputul anului au fost posibile pe fondul devalorizarii monedei nationale, stiut fiind faptul ca garantiile ipotecare percepute de Alpha sunt exprimate in valuta. Nu se incadreaza in regulamentul CNVM privind numarul minim de investitori (500) la un an de la autorizare.
Recomandarea noastra: Fondurile ipotecare sunt instrumente investitionale care pot asigura randamente bune. Din pacate, pentru acestea nu exista deocamdata un cadru legislativ adecvat, fiind necesare reglementari suplimentare din partea CNVM. Investitorii dispusi sa riste pot alege fondul Alpha, pentru cei prudenti recomandam alte tipuri de plasamente.

Fondul de Comert
Exterior
Societate de administrare:
SIRA SA
Grad de risc:
scazut
Structura plasamentelor
la inceputul lunii iulie:
– certificate de trezorerie     65,67%
– depozite bancare     32,24%
– cont curent          2,09%
Particularitati: Fondul de comert exterior nu este un fond monetar declarat ca atare prin prospectul de emisiune, ci prin tipul plasamentelor efectuate. Ceea ce inseamna ca in cazul unor oportunitati investitionale, fondul poate efectua plasamente si in alte instrumente decat cele specifice pietei monetare. Societatea de administrare declara ca eventualele modificari ale structurii de portofoliu a fondului vor avea loc numai in conditiile in care gradul de risc al FCEx va ramane unul scazut.
Recomandarea noastra: Ca performante inregistrate, FCEx se situeaza imediat in vecinatatea FNI, in conditiile in care lichiditatea sa este mult superioara celei a liderului pietei fondurilor mutuale. De aceea consideram investitia in acest fond ca avand un grad ridicat de siguranta.     

Piata fondurilor deschise de investitii tinde sa se diversifice. Un prim semnal este dat de aparitia fondurilor specializate de tip monetar, care difera oarecum de cele clasice prin plasamentele cu un grad mai mare de lichiditate si prin aria de adresabilitate specifica in general investitorilor prudenti. Pe langa fondurile monetare, au aparut si alte tipuri de fonduri specializate.
Alpha este un fond ipotecar, pe cand Tezaur functioneaza dupa sistemul depozitelor bancare. Toate aceste fonduri functioneaza legal, incadrandu-se in prevederile impuse prin Ordonanta nr. 24 si Regulamentul nr. 9 al CNVM privind regimul de functionare a fondurilor deschise de investitii. Cu toate acestea, din cauza asimilarii in marea familie a fondurilor mutuale, particularitatile fondurilor specializate sunt putin cunoscute de catre investitori. La aceasta lipsa de informatie contribuie si restrictiile de publicitate impuse fondurilor de normele CNVM. Organismul de reglementare a pietei recunoaste faptul ca actuala legislatie privitoare la fondurile mutuale este deaasita si asteapta ca Parlamentul sa voteze Legea Organismelor de Plasament Colectiv in valori mobiliare (OPCVM) pentru a remedia acest lucru. Dat fiind datele problemei, ne propunem in acest material evidentierea caracteristicilor principalelor tipuri de fonduri specializate existente pe piata romaneasca.