Populaţia îşi îndreaptă investiţiile tot mai mult către instrumente cu risc scăzut, ducând activele fondurilor mutuale la nivele istorice. Fondurile vin în întâmpinare cu produse noi.
Criza economică şi financiară, care a dus bursa la minime surprinzătoare în februarie, nu a îndepărtat deponenţii de fondurile mutuale. La sfârşitul lunii trecute, piaţa fondurilor mutuale s-a apropiat de 1,5 miliarde lei, valoare record, după intrările nete de peste 450 milioane lei din acest an. Creşterea activelor fondurilor faţă de sfârşitul anului trecut este de aproximativ 60%.
Atractivitatea acestor instrumente are la bază interesul investitorilor pentru instrumente cu risc scăzut, cum sunt fondurile monetare. Evident, pentru a profita de actuala situaţie, administratorii lansează produse noi în această perioadă. Un exemplu de fond de succes este Garantis, lansat de OTP Asset Management în urmă cu aproape un an. Investitorii, în principal clienţi ai OTP Bank, au fost atraşi de capitalul garantat al fondului închis, eliminând astfel riscul pierderilor. „Atractivitatea fondurilor noastre s-a bazat pe protecţia capitalului, lichiditate şi maturitate“, spune Cătălin Iancu, preşedinte-director general al OTP Asset Management.
Produse noi pe pieţele externe
Societatea de administrare maghiară intenţionează să lanseze anul acesta trei produse noi, momentul apariţiei depinzând de evoluţia crizei. Cu produse noi vine şi BRD Asset Management, care a încheiat un parteneriat cu Société Générale Securities Servicies (SGSS), marcând astfel intrarea diviziei băncii franceze pe piaţa românească. La baza alegerii acestui moment pentru extinderea în România a stat numărul mare de clienţi deja existenţi în portodoliul BRD Asset Management interesaţi atât de investiţii pe piaţa locală, cât şi pe cele externe. „În condiţiile în care investiţiile în commodities nu oferă întotdeauna randamente satisfăcătoare, investitorii caută instrumente sigure în orice pieţe“, arată Yvan Mamalet, senior economist la Societe Generale Asset Management.
Serviciile oferite de BRD în colaborare cu Société Générale sunt în principal de custodie globală şi locală, de depozitare şi de servicii pentru emitenţi. În prezent, BRD asigură pe piaţa autohtonă 40% din serviciile de custodie, 43% din cele de depozitare şi 80% din depozitarea fondurilor de pensii. Aceste fonduri de pensii private sunt şi unii dintre principalii clienţi vizaţi pentru serviciile de depozitare externă din viitor. „Pe măsură ce valoarea fondurilor private de pensii va creşte, acestea vor avea nevoie de investiţii cu randament cât mai sigur, ceea ce înseamnă că se vor îndrepta către exterior. Bineînţeles, în condiţiile în care legea va permite“, susţine Rami Bourgi, head of emerging markets al SGSS.
Optimism pentru al doilea semestru
Chiar dacă avântul fondurilor mutuale din prima jumătate a anului nu va fi menţinut şi în cel de-al doilea semestru, este evident că piaţa fondurilor se menţine pe creştere. Analiştii prognozează atingerea valorii de două miliarde lei pe această piaţă până la sfârşitul anului, în cazul în care nu apar dezechilibre majore.
Principalele vehicule de investiţii rămân însă fondurile monetare, unde randamentele pentru ultimele 12 luni merg până la 15%. Fondurile de investiţii în acţiuni sunt condiţionate de evoluţia bursei, unde se speră continuarea creşterilor din ultimele luni.