Programul de stimulare a întreprinzătorilor debutanți decurge, aparent, mai bine decât s-ar fi așteptat mulți. Prima pro-blemă serioasă este, însă, la orizont: banii alocați nu sunt de ajuns.
Peste 400 de companii de tipul SRL-D (unde „D“ vine de la întreprinzător debutant) au fost înființate până la 1 martie. „În același timp, alte 78 de societăți comerciale de acest tip erau în curs de înființare, iar pentru 915 se făcuse rezervarea de nume (prima etapă în cadrul procesului de înființare – n. red.)“, arată Adriana Luminița Iacob, directorul general al Registrului Comerțului.
Cei mai activi au fost tinerii din București, Cluj și Brașov, iar cei mai puțin interesați s-au arătat cei din Teleorman, Călărași, Mehedinți, Ialomița și Caraș-Severin.
Fondarea unei firme de tip SRL-D este primul pas în accesarea finanțării nerambursabile de maximum 10.000 de euro pe care Guvernul vrea să o acorde anul acesta antreprenorilor sub 35 de ani. Sunt eligibili cei care nu au mai fost niciodată implicați în lumea businessului și care au o idee de afaceri viabilă și, în același timp, și posibilitatea de a-și cofinanța proiectul, din fonduri proprii sau din credite.
Deocamdată, la buget sunt disponibile cinci milioane de euro în acest scop. Suma este suficientă pentru 500 de noi afaceri, presupunând că în toate cazurile se va accesa plafonul maxim, însă Andreea Paul Vass, consilier al premierului și inițiatoarea programului, afirmă că fondurile vor fi suplimentate în cazul în care se va constata că cererea este mai mare.
130 de doritori în zece zile
Până joi, 3 martie, depuseseră online dosarele de obținere a finanțării 130 de firme SRL-D din toată țara. Având în vedere cele aproape 1.400 de companii de acest tip înființate sau în curs de înființare, probabil numărul aplicațiilor va fi mult mai mare.
„Până acum nu am avut probleme deosebite“, spune Roxana Călin, responsabil cu presa al Agenției pentru Implementarea Proiectelor și Programelor pentru IMM-uri. Deocamdată, ideile de afaceri sunt încă în faza de evaluare online. Va urma evaluarea efectivă a dosarelor de către o comisie specială. „E greu de estimat când vor începe evaluările. Cel mai probabil, se va întâmpla în cursul acestei luni“, afirmă Roxana Călin.
Softul e prieten cu Internet Explorer
Majoritatea tinerilor care au completat deja formularele de înscriere în program spun că, până în prezent, nu se pot plânge prea mult de modul în care au decurs procedurile. Totuși, există unele nemulțumiri. „Singura problemă de până acum, din punctul meu de vedere, este că Guvernul a pus cumva carul înaintea boilor. Adică ne-a pus să ne înființăm firmele, și abia apoi ne va spune dacă ne acordă sau nu finanțarea. Înseamnă că, după acest program, vor rămâne unele companii care fie se vor desființa pe cheltuiala asociaților, fie va trebui să fie administrate“, spune vasluianul Laurențiu Marin, patronul proaspăt-fondatei Dino Joy&Sport SRL-D. Ideea lui de afaceri, o cafenea dedicată jocurilor interactive pentru adolescenți și tineri, necesită circa 25.000 de euro. „Partea mea de bani va proveni dintr-un credit“, dezvăluie întreprinzătorul în vârstă de 25 de ani.
Un alt businessman debutant, băcăuanul Cosmin Burleanu (21 de ani), patron al Impact Sports & Entertainment, spune că softul care preia datele de înscriere în program nu este compatibil cu toate browserele. „Eu mă chinuiam cu Mozilla, dar se pare că funcționează bine doar de pe Internet Explorer“, arată acesta. Tânărul întreprinzător nu vrea să spună prea multe despre proiectul pentru care speră să obțină finanțare publică. „Este ceva mai original, prefer să păstrez secretul“, afirmă el.
Idei câtă frunză, câtă iarbă
„Acceptabil“ este cuvântul folosit de bihoreanul Călin Buz (22 de ani) pentru a descrie etapele pe care a trebuit să le parcurgă până acum. „Pentru începători este mai greu să dea piept cu birocrația, mai ales dacă nu sunt familiarizați cu termenii utilizați“, explică acesta. Tânărul spune că va începe, împreună cu fratele său geamăn, o afacere axată preponderent pe comerțul cu produse nealimentare, după care va încerca să se extindă spre un laborator de cofetărie și patiserie sau spre o unitate de fabricare a pastelor făinoase.
Pentru Mihaela Geleș (25 de ani), totul a decurs până în prezent „tipic românesc“.
„Nicio problemă deosebită, dar nici n-am simțit vreun sprijin deosebit“, spune ea. Mihaela, cadru didactic în Galați, vrea să deschidă, cu banii primiți de la stat, o bază sportivă. Pentru că „obezitatea reprezintă o problemă, mai ales în rândul tinerilor“.
Dacă vă miră diversitatea ideilor de afaceri prezentate, trebuie spus că, potrivit Registrului Comerțului, cele 403 companii SRL-D cu acte în regulă la 1 martie doreau să activeze în peste 150 de domenii diferite, de la administrarea unui camping la colectarea deșeurilor și de la fabricarea cuptoarelor și furnalelor la îngrijirea copiilor. Rămâne de văzut câte vor reuși, în cele din urmă, să prindă viață.