Spre deosebire de anii trecuti, pe primele opt luni ale anului in curs, plasamentele in dolari s-au dovedit neproductive, rata de crestere a dolarului situandu-se sub cea a inflatiei (18,9%). Luand in calcul cursul BNR, leul s-a depreciat in perioada de referinta cu 15,9% fata de dolar, lucru valabil, in linii mari, si in ce priveste cursurile afisate de casele de schimb valutar. In acelasi timp insa, nivelul atins de inflatie la sfarsitul
lunii august a fost de 18,9%, iar estimarile cele mai optimiste pentru intreg anul sunt de 28-29%. Cu 10 milioane de lei, de pilda, o persoana ar fi putut cumpara la inceputul anului 385USD. Schimbati dupa opt luni din nou in lei, castigul net ar fi fost de 1.570.000 lei.
La limita s-au situat investitiile in aur. Un gram de aur era evaluat de BNR pe 3 ianuarie la 224.377 lei iar la 31 august cu 265.970 de lei, cresterea fiind de 18,5%. In cifre reale insa, cine a investit in aur in aceasta perioada nici n-a pierdut, nici nu a castigat, inflatia situandu-se in procente cam la aceiasi parametri.
Peste rata inflatiei s-au situat dobanzile bancare in moneda nationala. Media acestora, valabila pentru depozitele la o luna si trei luni (BRD, BCR, Banc Post), este estimata la circa 34% pe an. Calculata pentru primele opt luni ale anului, rezulta un procentaj de 22,6% peste rata inflatiei. Continuand exemplul de mai sus, vom spune ca investitia de 10 milioane facuta la inceputul anului in depozite bancare ar fi adus beneficiarului un profit situat in jurul a 2-2,3 milioane lei.
Cateva cuvinte despre titlurile de stat oferite populatiei. In primele opt luni s-au derulat (sau sunt in curs de derulare) opt emisiuni de titluri cu scadenta la 90 de zile si una la 180 de zile. „Randamentele acestor emisiuni au inregistrat un trend constant descrescator, in concordanta cu politicile monetare de reducere a dobanzilor si de macrostabilizare”, spune Razvan Pasol, analist al pietei de capital. Dobanzile la emisiunile cu scadenta la 90 de zile s-au situat intre 32 si 45%, in timp ce la cele cu scadenta la 180 de zile au fost de 36%. Conform Ministerului Finantelor, suma totala adjudecata la aceste licitatii a fost de 1,5 milioane USD (echivalentul in lei).
In ciuda interesului populatiei pentru titluri de stat, ele nu pot fi luate in calcul atunci cand se planifica o investitie pe termen lung. La fel de adevarat este insa faptul ca, in combinatie cu alte instrumente, ele reprezinta o modalitate sigura de a obtine randamente financiare ridicate.
Bursa aduce bani cunoscatorilor
Judecand dupa rezultatele obtinute, si nu dupa datele trecutului, fondurile mutuale au reprezentat si de aceasta data cel mai rentabil tip de plasament pentru micii investitori. Cu cateva exceptii, toate fondurile de pe piata au obtinut randamente peste rata inflatiei in primele opt luni ale anului. Fondul mutual Capital Plus administrat de Certinvest a avut cea mai mare crestere a valorii unitatii de investitie, respectiv 32,7%. Randamente bune au obtinut Transilvania (30,6%) si Oportunitati Nationale (29,1%). Revenind la cele 10 milioane de lei, bani ipotetic investiti la inceputul anului de o persoana, daca detinatorul sumei i-ar fi plasat in titluri ale Capital Plus la inceputul anului si ar fi rascumparat dupa opt luni aceste titluri, ar fi obtinut un castig net de aproximativ 3,3 milioane lei.
In ciuda randamentelor bune oferite, fondurile mutuale resimt in continuare socul prabusirii FNI, desi portofoliile acestora s-au eliberat de activele cu risc ridicat. La nivelul UNOPC (Ununea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv) gradul de risc este scazut (0,664%), fondurile investind preponderent in titluri de stat si depozite bancare.
Conform analistilor, investitia in actiunile listate la Bursa a fost foarte rentabila anul acesta pentru acei investitori care au urmarit cu atentie piata si au speculat oportunitatile aparute. Piata Rasdaq a evoluat linistit in perioada analizata. Indicele oficial al acestei piete, Rasdaq compozit, a castigat numai 19%. Lipsa de informatii despre emitenti face insa dificila specularea oportunitatilor oferite pe aceasta piata.
Opinia specialistului
Bursa de Valori Bucuresti a avut o evolutie destul de buna pe primele opt luni ale anului; cresterile inregistrate de unele titluri au depasit chiar asteptarile operatorilor si investitorilor aducand castiguri bunicele. Una din categoriile de actiuni cu cea mai interesanta evolutie in perioada analizata a fost reprezentata de actiunile din domeniul financiar. Astfel, castigul adus de actiunile Bancii Transilvania (TLV) pe primele opt luni ale anului a fost de 71,7%. Actionarii TLV au primit 85 actiuni gratuite pentru fiecare 100 de actiuni detinute la inceputul anului. O evolutie buna au inregistrat si actiunile societatilor de investitii financiare (SIF). Indicele bursei BET-FI, ce urmareste evolutia medie a celor 5 SIF-uri, a castigat nu mai putin de 78,4% din ianuarie pana la
sfarsitul lui august. in plus, la acest castig se mai adauga si dividendele repartizate de SIF-uri in primavara acestui an, care nu sunt de neglijat. Nu in ultimul rand trebuie mentionate actiunile Bancii Romane pentru
Dezvoltare (BRD), care, dupa o scadere abrupta in luna martie, au castigat apoi 79% din aprilie pana in august.
O alta categorie de actiuni interesante au fost acele actiuni solide, care au confirmat si au adus castiguri investitorilor in fiecare an. Astfel, pentru perioada ianuarie-august consemnam castiguri de 100% pentru Electroaparataj Bucuresti (ELJ), 65% pentru Azomures Tg Mures (AZO), la care se adauga si un dividend destul de bun, 34% pentru Policolor Bucuresti (PCL), 39% pentru Terapia Cluj-Napoca (TER) si 129% pentru Compa Sibiu (CMP). Un caz interesant este reprezentat de actiunile Antibiotice Iasi (ATB) care a distribuit cate 4 actiuni gratuite la fiecare actiune detinuta de catre actionari, aducand castiguri de peste 400% de la inceputul anului si pana in prezent.
in fine, mentionam si o categorie de actiuni destul de interesante si lichide care au inregistrat o evolutie crescatoare suprinzatoare anul acesta: Rulmentul Brasov (RBR) cu o crestere de +237% pe primele 8 luni ale anului si Electroputere Craiova (EPT) cu +265% pe aceeasi perioada.
Un plasament interesant a fost constituit si de obligatiunile emise de International Leasing in vara anului trecut. Avand o dobanda fixa de 60% pe an, acestea au adus detinatorilor un castig de 40% pe primele 8 luni ale anului.