Ce inseamna asta? Raspunsul este ca banii romanilor sunt mai cautati ca oricand, ca exista tot mai multe variante de plasament si ca finantistii vad o tendinta de renastere a increderii populatiei in aceste variante de plasament.
„Exista multi bani in Romania care asteapta sa fie folositi”, afirma Maria Vlas, presedintele SOV Invest, societatea de administrare a celui mai nou fond de pe piata, Fondul National de Acumulare (FNA). Si ea trebuie sa stie. SOV Invenst administreaza de trei ani Fondul National de Investitii, al carui randament a atras peste 70 mii de investitori si care se situeaza, din acest punct de vedere si dupa valoarea activelor (in 30 noiembrie 1998 – 732 miliarde lei), la mare distanta de restul fondurilor de pe piata. Chiar daca numarul investitorilor de la FNI este departe inca de cel pe care, in perioada de aur a fondurilor, il inregistra FMOA, administrat de SAFI (peste 250 mii de investitori) el ilustreaza faptul ca romanii sunt dispusi sa incerce din nou.
Acest lucru l-au simtit, se pare, administratorii de fonduri. Altfel nu se explica faptul ca Active Management International, din grupul financiar Active International SA, a lansat, la sfarsitul lui 1998, trei fonduri deschise: Active Junior, Active Classic si Active Dinamic. In aceeasi perioada s-a inregistrat si lansarea Fondului Mutual Stabilo de catre grupul financiar american Quadrant, prin filiala sa romana Quadrant Asset Management.
Se poate observa, de asemenea, diversificarea fondurilor si incercarea lor de a-si stabili, de la inceput, segmentul de investitori pe care-l tintesc. Cunoscandu-si mai bine investitorii, administratorii de fonduri pot sa-si orienteze mai bine strategia de investitii.
Participantii la fonduri au si ei ocazia, de la inceput, sa afle in ce instrumente financiare vor fi investiti banii lor si, in acelasi timp, care este riscul pe care sunt dispusi sa-l accepte. Reactiile emotionale vor fi in acest mod mai usor de evitat.
Lansarea FNA de catre SOV Invest denota faptul ca societatea de administrare doreste sa stie mai bine pe cine se poate baza. Un eveniment neplacut, petrecut chiar la inceputul acestui an, a justificat aceasta initiativa a societatii de administrare: FNI s-a confruntat, pentru o scurta perioada de timp, cu retrageri masive, in urma unor informatii contradictorii privind metoda de calcul a activului net, venite de la CNVM.
Noul FNA introduce reguli clare pe care investitorul se obliga sa le respecte prin contract cu administratorul: perioada pe care investitorul o alege pentru investitia sa, numarul de titluri de participare pe care le va cumpara lunar. Procedee asemanatoare sunt adoptate si de fondurile Active Junior si Active Classic.
Piata monetara
ajuta fondurile
Noul val de fonduri deschise intampina o perioada buna pentru investitii. Statul este dispus sa plateasca dobanzi mari, in aceasta perioada, pentru imprumuturi, caci in 1999 au devenit scadente o serie de datorii externe. Dar aceasta forma de investitie, foarte rentabila acum, nu va continua la nesfarsit si nu va satisface pretentiile investitorilor in viitor. Adevarata masura a capacitatii fondurilor de a scoate bani se va vedea in momentul in care acestea vor fi nevoite sa investeasca mai multi bani pe piata de capital.
Diversificarea fondurilor in functie de politica investitionala pe care o adopta face mai usoara alegerea investitorului. Fondul National de Acumulare, care si-a stabilit politica de plasamente indreptata cu predilectie spre titluri de stat, ii va atrage pe cei care nu suporta cresterea adrenalinei in sange. Pentru ca riscul este mai mic, mai mici vor fi si castigurile.
Cei carora le plac senzatiile tari si castigul mai rapid vor opta pentru FNI, un fond care investeste in special in actiuni. Asta nu inseamna ca investitiile in fonduri vor fi mai sigure. La urma urmei, nici CEC nu este sigur. Dar cel putin lumea va sti mai bine la ce se asteapta.
Fondurile reiau ofensiva asupra banilor romanilor
21 ianuarie 1999, 12:00
Ultima modificare în 21 ianuarie 1999, 14:00
Ce inseamna asta? Raspunsul este ca banii romanilor sunt mai cautati ca oricand, ca exista tot mai multe variante de plasament si ca finantistii vad o tendinta de renastere a increderii populatiei in aceste variante de plasament."Exista multi bani in Romania care asteapta sa fie folositi", afirma Maria Vlas, presedintele SOV Invest, societatea de administrare a celui mai nou fond de pe piata, Fondul National de Acumulare (FNA). Si ea trebuie sa stie. SOV Invenst administreaza de trei ani Fondul
Etichete: active,
arhiva
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook