Reducerea activităţii pe fondul scăderii cererii interne, fiscalitatea crescută şi birocraţia care taie elanul accesării fondurilor UE sunt problemele cu care se confruntă IMM-urile. Carta Albă a IMM-urilor, dată recent publicităţii de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNÎPMMR), face o radiografie a „stării de sănătate“ a micilor întreprinzători, care au fost nevoiţi să lupte cu doi inamici: criza şi impozitu
Reducerea activităţii pe fondul scăderii cererii interne, fiscalitatea crescută şi birocraţia care taie elanul accesării fondurilor UE sunt problemele cu care se confruntă IMM-urile.
Carta Albă a IMM-urilor, dată recent publicităţii de către Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNÎPMMR), face o radiografie a „stării de sănătate“ a micilor întreprinzători, care au fost nevoiţi să lupte cu doi inamici: criza şi impozitul minim. Majoritatea celor chestionaţi consideră că punctul culminant al crizei va fi în acest an, iar un sfert dintre reprezentanţii firmelor intervievate se aşteaptă ca acest moment să fie în 2011. Cum au evoluat afacerile de la începutul crizei, mai precis din octombrie 2008? Jumătate din întreprinzători au răspuns că şi-au redus activitatea, 43%, că au aceiaşi parametri, iar 7,3%, că
şi-au extins activitatea. Totodată, peste 60% din firme au avut în 2009 performanţe inferioare celor din 2008, 22,23% au obţinut aceleaşi rezultate, iar 17%, peste nivelul anului anterior. Scăderea cererii interne, fiscalitatea şi birocraţia reprezintă în continuare principalele probleme cu care se confruntă IMM-urile, cu toate că principala oportunitate identificată de firme rămâne piaţa internă, urmată de pieţele externe şi de produsele noi. Se pare însă că impozitul minim a avut un impact la fel de mare asupra IMM-urilor ca şi criza, în 2009 fiind închise circa 200.000 de IMM-uri. Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNÎPMMR, spune că, prin introducerea acestui bir, statul va pierde 305 milioane de lei în 2010 şi 1,2 miliarde de lei în 2011.
Impozitul minim, „greu de ucis“
În schimb, Liviu Rogojinaru, care conduce firma Euro Cosimo, specializată în producţie publicitară, este de părere că premierul se va ţine de această dată de cuvânt şi o să renunţe din toamnă la impozitul minim, fiindcă a înţeles că acesta nu aduce venituri la buget, ci pierderi. Cât priveşte un plan anticriză, Rogojinaru spune că şi dacă există unul, nu este aplicat, totul rămânând la nivel declarativ.
Fondurile nerambursabile, neatractive
Liviu Rogojinaru susţine că birocraţia care se creează în jurul acestor bani complică foarte mult drumul micilor întreprinzători către finanţarea nerambursabilă, iar mulţi se lasă pagubaşi. „Înţelegeţi cu adevărat ce se întâmplă dacă vă duceţi la Autoritatea de Management“, explică Rogojinaru. De aceea, CNÎPMMR a propus, în vederea stimulării absorbţiei fondurilor UE, un sistem nou de evaluare şi motivare a specialiştilor din cadrul instituţiilor care gestionează aceşti bani. Unul dintre efecte ar fi absorbţia efectivă în 2011 a cel puţin patru miliarde de euro din fondurile structurale.
Adriean Videanu, ministrul economiei