Cand Rompetrol a cumparat, la finele lui 2005, reteaua franceza de benzinarii Dyneff, pentru care ar fi platit 100 de milioane de euro, a vuit toata presa. Dar tot atunci, Grup Servicii Petroliere batea palma cu Petrom pentru sase platforme de foraj marin. Tranzactia, apropiata ca valoare, a trecut aproape neobservata. Cine e, de fapt, cumparatorul?
Probabil ca nici unul dintre cei care locuiesc pe strada Pictor Barbu Iscovescu din Bucuresti, langa Televiziunea Romana, nu stie ca vecinul lor din blocul de doua etaje de la numarul 13 jongleaza cu zecile de milioane de dolari. La acea adresa (deloc cu ghinion) isi are sediul compania Upetrom Group Management, care, pe langa alte participatii, detine si 90% din actiunile Grup Servicii Petroliere (GSP) din Constanta. In decembrie, aceasta punea cu dezinvoltura pe masa austriecilor de la Petrom nu mai putin de 100 de milioane de dolari pentru sase unitati mobile de foraj marin. De unde a avut atatia bani o companie romaneasca cu o cifra de afaceri de 31 de milioane de dolari in 2004 si infiintata in urma cu mai putin de doi ani? “Banii necesari contractului de cumparare a platformelor au fost obtinuti printr-un contract de co-finantare incheiat cu Banca Comerciala Romana si Anglo-Romanian Bank Ltd”, a declarat pentru Capital Gabriel Comanescu, presedintele Upetrom Group Management. La cei 38 de ani ai sai, Comanescu detine peste 85% din actiunile firmei.
“Pentru o banca, acordarea unei astfel de sume nu este nimic deosebit. Cu toate acestea, nu cred ca sunt mai mult de 50-60 de firme romanesti care pot accesa un imprumut de 100 de milioane de dolari. Nu este la indemana oricui sa ia un asemenea credit”, crede consultantul financiar Bogdan Baltazar.
Contractul cu BCR s-a negociat din vara anului trecut, iar tot ce inseamna analiza financiara, expertiza contabila etc. a inceput prin august-septembrie. Pentru imprumut s-au adus garantii financiare si materiale (ipoteci si gajuri).
De fapt, relatia dintre GSP si cele sase platforme de foraj ale Petrom este ceva mai veche. La infiintare, in 2004, compania a inchiriat de la Petrom respectivele platforme, iar ulterior a investit in modernizarea lor peste 40 de milioane de dolari. “Daca nu le modernizam, nu aveam cum sa obtinem contractele”, afirma Radu Petrescu, director de comunicare la Upetrom. Asa ca, anul trecut, cand Petrom a hotarat sa le vanda, GSP a avut intaietate.
Nici o legatura cu Liviu Luca
S-a spus ca Upetrom i-ar avea “in spate” pe cei de la Petromservice, companie controlata de Liviu Luca, pentru ca altfel n-ar fi avut forta financiara pentru o achizitie de asemenea anvergura. Insa ambele parti neaga categoric existenta unor legaturi. “Petromservice este partener de afaceri al Upetrom, alaturi de OMV-Petrom sau Rompetrol. Liviu Luca nu face parte din nici unul dintre consiliile de administratie ale societatilor din cadrul Upetrom Group Management”, afirma oficialii Upetrom. si Liviu Luca sustine acelasi lucru: “Nu am nici o legatura cu Upetrom, nu sunt actionar acolo. Putem demonstra in vreun fel ca sunt actionar acolo? Chiar daca unii vorbesc, e cuvantul meu contra cuvantul lor. Petromservice nu a fost interesat de cumpararea acelor unitati de foraj marin. E o investitie foarte mare”, ne-a declarat Luca.
Cert este ca prin miscarea facuta, constanteanul Gabriel Comanescu si-a cumparat bilet in loja intai a petrolistilor autohtoni, unde trebuie sa ramana cel putin sase-sapte ani, interval in care crede ca isi va recupera banii bagati in platformele de foraj.
Platformele care extrag milioane de dolari
Cele sase unitati mobile de foraj marin preluate de GSP sunt Atlas, Fortuna, Jupiter, Orizont, Prometeu si Saturn. Transferul de proprietate catre Grup Servicii Petroliere va avea loc in aceasta luna.
In prezent, cele sase unitati desfasoara operatiuni astfel:
• Fortuna, Orizont si Atlas, in Golful Persic, pentru Oriental Oil (Emiratele Arabe)
• Prometeu (Marea Neagra), pentru TPAO (compania nationala de petrol a Turciei),
• Saturn (Marea Neagra), pentru Toreador (SUA)
• Jupiter (Marea Neagra), pentru Petrom
Pe o platforma lucreaza, in general, in jur de 50-60 de persoane. Salariul mediu al unui angajat se ridica la 1.000 de dolari, plus diurna de 500 de dolari lunar. Platformele sunt deservite de sapte vase, care asigura aprovizionarea si transportul muncitorilor.
SURSA: Upetrom
• 2004 – anul infiintarii (Constanta)
• 3.700.000 RON (1,27 mil. dolari) – capitalul social subscris (la 27.12.2005)
• 600 – numarul de angajati
• 31,58 mil. dolari – cifra de afaceri in 2004
• 6,47 mil. dolari – profit brut in 2004
• 75 mil. dolari – cifra de afaceri 2005 (estimare)
• 116 mil. dolari – cifra de afaceri 2006 (estimare)
• Actionari GSP: Upetrom Group Management (90%), RCI Grup de Consultanta (5%), Upetrom Trading (2%), Aquafor International (2%), Gabriel Valentin Comanescu (1%)
• Actionari Upetrom Group Management: Gabriel Valentin Comanescu (85,95%), Vitalie Carabet (14%), Marian Gherman (0,0005%)
• GSP are ca obiect de activitate extractia de petrol si gaze si servicii anexe. Compania a exploatat si exploateaza zacaminte de titei si gaze din Golful Persic, de pe platoul continental grecesc al Marii Egee, precum si de pe platourile romanesc, turcesc si bulgaresc al Marii Negre.
SURSA: Registrul Comertului, Upetrom