Dafora Mediaş şi Condmag Braşov au reuşit să bată randamentul mediu al pieţei cu ajutorul noilor contracte încheiate anul acesta. Călburean îşi extinde afacerile în cultivarea roşiilor.
Piaţa de capital a recuperat, în ultimele săptămâni, o parte din scăderile anterioare. Indicii au revenit pe plus faţă de finele anului trecut, creşterea BET fiind de aproximativ 10%, la fel ca şi cea a indicelui compozit BET-C. La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) se găsesc însă şi acţiuni care au un randament mai mare decât cel al pieţei.
Condmag Braşov şi Dafora Mediaş se numără printre titlurile care au urcat peste media pieţei. Condmag (simbol bursier COMI) s-a apreciat cu circa 22%, urcând de la 0,68 lei pe acţiune la sfârşitul lui 2009, până la 0,83 lei săptămâna trecută. Dafora (simbol bursier DAFR) a crescut cu 26%, de la 0,102 lei până la 0,129 lei pe acţiune. Randamentele celor două companii, controlate de Gheorghe Călburean, sunt mai mult decât duble faţă de media pieţei, iar motivele aprecierilor sunt contractele obţinute în acest an.
Unul dintre cele mai importante contracte în desfăşurare pentru Dafora este cel încheiat cu Aurelian Oil&Gas, în aprilie 2008, pentru servicii de foraj în mai multe zone din Moldova (Brodina, Cuejdiu, Suceava şi Bacău), în valoare totală de 91,6 milioane lei. La sfârşitul lunii trecute, Dafora a început lucrările de foraj la cea de-a cincea sondă, servicii în valoare de circa 2 milioane lei. Anterior, lucrările pentru a patra sondă au început în august anul trecut. Pentru acest tip de lucrări, Dafora a investit anul acesta 16 milioane euro într-o nouă instalaţie de foraj, adusă din Germania. Instalaţia permite forajul pentru sonde de gaze, petrol sau ape geotermale la adâncimi de până la 6.000 de metri.
Se caută contracte şi pentru Nabucco
La începutul anului, Dafora a dat startul lucrărilor şi la sonda 3.700 Moineşti din Bacău pentru OMV Petrom. Cu toate acestea, cifra de afaceri din primul trimestru a scăzut uşor, de la 38,7 milioane lei anul trecut până la 37,4 milioane lei anul acesta. Profitul net obţinut a fost însă de 37 de ori mai mare, în valoare de 6,27 milioane lei. O mare parte a câştigului a fost profit financiar, suma totală fiind de 3,8 milioane lei.
În asociere cu Hidroconstrucţia şi Flowtex Technology, Dafora a mai câştigat un contract, la începutul acestei luni, pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a apei şi de canalizare menajeră în oraşele Agnita şi Dumbrăveni. Din valoarea totală a contractului, de 22,07 milioane euro, 17,8 milioane lei vin de la Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune. Dafora şi Hidroconstrucţia se află la a doua colaborare de acest gen, după ce, în aprilie, au dat startul lucrărilor pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare din Mediaş, contract în valoare de 67,2 milioane lei.
Capitalizarea Dafora se ridică la aproape 125 milioane lei, la un capital social de 97,3 milioane lei. Indicele PER (raportul dintre preţul acţiunii şi profit) era, săptămâna trecută, de 16,51, valoare a apropiată de o supraevaluare. Conform Intercapital Invest, PER estimat pe profitul viitor este de 10,34, care indică o valoare corectă, aproape de subevaluare. Condmag Braşov, cu o capitalizare de aproape 190 milioane lei şi un capital social de doar 22,9 milioane lei, se tranzacţionează la un PER de 11,42, cu o estimare de 11,14.
Ultimul contract al Condmag a fost încheiat în aprilie. Cu o valoare de 19 milioane lei, contractul prevede reparaţia unei conducte a Transgaz Mediaş în zona Hurezeni Căldăraru. Anterior, în martie, compania a mai semnat cu Transgaz pentru o lucrare de 23,5 milioane lei, vizând alte reparaţii. Anul acesta, compania braşoveană are bugetate investiţii de 50,8 milioane lei, dublu faţă de anul trecut, principala destinaţie fiind achiziţia de utilaje pentru montajul conductelor de gaze. Investiţiile urmează a fi finanţate cu 30,4 milioane lei din surse proprii, iar restul, din fonduri europene nerambursabile. Titlurile COMI consemnează o creştere de aproape 300% faţă de anul trecut, însă valoarea PER nu arată supraevaluare. Pentru acest an, bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat estimează obţinerea unui profit net apropiat de cel de anul trecut, de 21,5 milioane lei.
Lichiditatea celor două titluri a fost suficient de mare în ultimul an, astfel încât să fie incluse în compoziţia indicelui BET. Gheorghe Călburean, principalul acţionar, a investit 2 milioane euro şi în sere de roşii, încălzite cu apă geotermală. Serele, care aparţin companiei Transgex, au avut vânzări de circa 2 milioane lei anul trecut. „Vrem să dublăm suprafeţele de seră şi să depăşim producţia de 400 de tone de roşii la hectar“, spune Călburean. Producţia din 2009 s-a ridicat la 700 de tone pe o suprafaţă de două hectare. Transgex, cu activităţi în exploatarea apelor geotermale, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 13,3 milioane lei.
Vrem să dublăm, cel puţin, suprafeţele de sere încălzite cu ape geotermale din Bihor şi să depăşim producţia
de 400 tone de roşii la hectarul cultivat.
Gheorghe Călburean, principalul acţionar Condmag, Dafora, Transgex