Forbes: Cinci moduri în care ar putea izbucni un Al Treilea Război Mondial

litera Z, război Ucraina, simbol Rusia

SURSA FOTO: Twitter

Deși administrația Biden dorește să evite un conflict direct cu Rusia, evenimentele pot duce totuși la o ciocnire. O Rusie disperată să iasă din impasul militar și-ar putea asuma riscuri care să forțeze o reacție militară a NATO. Articol realizat de Mark Cancian pentru Forbes.

Opinia publică din SUA și din alte țări NATO le-ar putea cere guvernelor lor să facă mai mult pentru a ușura suferința civililor ucraineni, dacă atacurile rusești se intensifică. Deci, iată cinci moduri în care ar putea izbucni un Al Treilea Război Mondial, potrivit forbes.com

1. Implementarea unei zone de excludere aeriană. Americanii sunt îngroziți de suferința poporului ucrainean și mulți vor să se facă mai mult. O zonă de excludere aeriană pare atractivă ca o modalitate de a reduce suferința. Președintele Zelenski a cerut în mod expres o zonă de excludere aeriană, în discursul său emoționant rostit în fața Congresului.

O zonă de excludere aeriană ar implica imediat SUA și NATO într-un război cu Rusia

Așa cum mulți au subliniat, totuși, o zonă de excludere aeriană ar implica imediat Statele Unite și NATO într-un război cu Rusia. Implementarea ar necesita patrule aeriene deasupra Ucrainei și doborârea oricărei aeronave rusești care ar încălca ordinul de excludere aeriană. Forțele SUA/NATO ar trebui, de asemenea, să distrugă apărarea antiaeriană de la sol a Rusiei, deoarece acestea ar contracara survolurile.

Oricum, o zonă de excludere aeriană nu ar reduce substanțial suferința poporului ucrainean, deoarece majoritatea exploziilor văzute în filmări provin de la artilerie și de la rachete. Pentru a le opri, SUA și NATO ar trebui să atace pe scară largă forțele terestre ruse. Asta ar însemna un război la scară largă.

Concepte înrudite precum „zone libere de conflict” și „zone de protecție umanitară” au o problemă comună: ambele ar însemna ca Statele Unite și NATO să lupte cu forțele ruse, să omoare soldați ruși și să riște represalii și escaladarea.

2. Atacurile rusești împotriva bazelor SUA/NATO care furnizează arme Ucrainei. Statele Unite, NATO și alte țări trimit arme, muniții și provizii în Ucraina, pentru a o ajuta în lupta împotriva Rusiei. Acest flux a inclus 17.000 de arme antitanc și 5.000 de arme antiaeriene, și asta înainte ca președintele Biden să autorizeze încă un miliard de dolari în ajutor american.

Aceste echipamente militare sunt transportate cu avionul sau în camioane către baze nedezvăluite din afara Ucrainei, probabil în Polonia, încărcate în camioane ucrainene și trimise mai departe. Rusia a amenințat acest flux, argumentând că este un act de război. Când s-au confruntat cu o situație similară, Statele Unite au fost dispuse să lovească bazele talibane din Pakistan care aprovizionau insurgenții din Afganistan. În mod similar, au fost dispuse să lovească baze din Laos și Cambodgia care furnizau forțe insurgente în Vietnamul de Sud. Rusia poate decide să facă același lucru fie în mod deschis, probabil cu rachete, fie sub acoperire.

Deoarece aceste baze de aprovizionare se află pe teritoriul NATO, un atac asupra lor ar constitui un atac asupra NATO și ar declanșa articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord. Această prevedere cheie a tratatului spune că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor și necesită un răspuns al alianței. Astfel, NATO poate fi târâtă în conflict.

3. Ripostă SUA/NATO pentru atacuri chimice, biologice sau nucleare ale Rusiei asupra Ucrainei. Rusia a răspândit dezinformarea cu privire la sprijinul SUA pentru laboratoarele din Ucraina. Mulți comentatori își fac griji că Rusia face acest lucru pentru a-și acoperi propria utilizare de arme biologice sau chimice, probabil arme chimice, deoarece utilizarea lor militară este mai eficientă. Nu este de neconceput ca o armată rusă care a rămas în impas pe câmpul de luptă să folosească astfel de arme pentru a ieși din impas.

Deși înțelepciunea convențională susține că armele chimice sunt mai puțin eficiente împotriva armatelor pregătite, dar nu este clar dacă armata ucraineană are îmbrăcăminte și echipamente de protecție eficiente. Milițiile cu siguranță nu. Indiferent de eficiența militară, armele chimice sunt devastatoare împotriva civililor, care nu au deloc protecție. Acesta a fost cazul când Rusia și aliații săi din Siria au folosit substanțe chimice în această țară.

Alți experți se tem că Rusia ar putea folosi arme nucleare tactice pentru a ieși din impasul militar sau pentru a intimida guvernul ucrainean.

Suferința înfiorătoare a civililor cauzată de astfel de arme și încălcarea flagrantă a normelor internaționale ar putea determina populațiile și guvernele să ia măsuri mai agresive. Această acțiune mai agresivă s-ar concentra probabil pe neutralizarea capabilităților chimice și nucleare rusești. Cu toate acestea, atacarea acestor unități bine apărate ar putea duce cu ușurință la un conflict mai larg.

4. Sprijinul SUA/NATO pentru o insurgență în Ucraina. Dacă Ucraina ar fi depășită de situație, multe voci au spus că lupta ar putea continua ca o insurgență. Acest curs de acțiune este atractiv, având în vedere dorința intensă a poporului ucrainean de a-și apăra patria. Cu toate acestea, insurgența are nevoie de sprijin extern pentru a reuși. Oferirea de sprijin direct din partea țărilor NATO le-ar expune la o contracarare din partea Rusiei, potențial implicând lovituri asupra bazelor. Aceste lovituri rusești ar duce la un răspuns conform articolului 5. Atacurile reciproce s-ar putea transforma într-un conflict general.

5. Rusia intră în spațiul NATO. Acesta este scenariul pe care majoritatea oamenilor îl imaginează, dar care este cel mai puțin probabil. Nu este imposibil ca Rusia, după ce va fi cucerit toată Ucraina, să avanseze spre Polonia sau România. Unii își imaginează că Rusia ar putea folosi ocazia pentru a lovi statele baltice. Toate aceste state sunt membre ale NATO, așa că o intruziune rusească ar declanșa articolul 5. Membrii est-europeni ai NATO sunt îngroziți de Rusia din motive istorice de înțeles și au cerut întăriri militare, pe care le-au primit.

Acest scenariu este cel mai puțin probabil, însă, deoarece Rusia întâmpină multe dificultăți în Ucraina. Se estimează că a înregistrat deja aproximativ 7.000 de morți și probabil de două ori pe atâția răniți. Chiar și o campanie de succes în Ucraina ar crește substanțial aceste pierderi și ar epuiza și mai mult stocurile rusești de provizii și muniții. Este puțin probabil ca armata rusă să poată continua un conflict major.

Toate aceste evenimente sunt, din fericire, puțin probabile. Cu toate acestea, ele nu sunt imposibile, iar potențialele repercusiuni ar fi imense. Asta face ca o înțelegere negociată să fie atractivă, chiar dacă implică unele concesii dureroase precum o Ucraină neutră. Alternativa de a lupta până la capăt presupune riscul unui război și mai distructiv.