Ford Motor Company, acţionarul majoritar al Automobile Craiova (AUCS), a primit marţi avizul CNVM pentru a începe delistarea producătorului de autovehicule de la bursă, investitorii minoritari urmând să primească 17,65 lei pe acţiune, preţ identic cu cel din oferta de preluare.

CNVM a dispus, totodată, suspendarea acţiunilor Automobile Craiova de la tranzacţionare începând cu ora 14:30. Ford deţine 97,07% din acţiunile Automobile Craiova.

Potrivit legislaţiei pieţei de capital, acţionarul care deţine mai mult de 95% din acţiunile unei societăţi are dreptul să ceară celorlalţi investitori să îi vândă titlurile pe care le au în portofoliu, înainte de delistarea firmei respective. Acţionarul trebuie să propună celorlalţi investitori un preţ echitabil, care este considerat preţul oferit în cadrul unei oferte de preluare sau de cumpărare.

Compania americană a derulat în perioada iulie-august 2009 o ofertă de preluare la Automobile Craiova, anunţând, totodată, că vizează delistarea acesteia. În oferta de preluare, Ford a plătit 17,65 lei/acţiune.

Astfel, Ford va plăti acelaşi preţ pentru cele 555.850 de titluri pe care nu le deţine, acţionarii minoritari urmând să încaseze în total 9,8 milioane lei.

Preţul este cu aproape 7% peste ultima cotaţie de la bursă, de 16,5 lei, înregistrată marţi.

Preţul plătit înainte de delistare, de 17,65 lei (4,26 euro), este foarte apropiat de cel pentru care compania americană a preluat de la stat în septembrie 2007 un pachet de acţiuni reprezentând 72,4% din capitalul Automobile Craiova, pentru 57 de milioane euro.

La preţul avansat acţionarilor minoritari, Automobile Craiova are o valoare de piaţă de 334,3 milioane lei (80,8 milioane euro).

Raporat la ultima cotaţie de pe piaţa Rasdaq a BVB, de 16,5 lei/acţiune, capitalizarae companiei este de 312,5 milioane lei (75,5 milioane euro).

Delistarea Automobile Craiova va fi intermediată de firma de brokeraj EFG Securities.

Automobile Craiova era unicul acţionar al companiei Daewoo Automobile România, în prezent Ford România, care operează uzina de la Craiova. Constructorul american de automobile a realizat în luna ianuarie 2009 o majorare de capital de 250 milioane euro la Ford România, iar în urma acestei operaţiuni participaţia Automobile Craiova s-a redus la 2,43%.

Automobile Craiova are un capital de 39,7 milioane lei, divizat în 18,9 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 2,1 lei.

SURSA: Mediafax