Ford Motor, Chrysler şi General Motors au primit, miercuri, fonduri de peste 600 de milioane de dolari pentru dezvoltarea tehnologiei pentru baterii destinate vehiculelor hibrid şi electrice, în cadrul unui program în valoare totală de 2,4 miliarde dolari, transmite Mediafax.

Programul face parte din planul administraţiei Obama de ecologizare a economiei şi de creştere a independenţei energetice a Statelor Unite.

Obama vrea ca în SUA să fie creată o bază de producţie a bateriilor care să ducă la înfiinţarea a zeci de mii de locuri de muncă.

„Dacă vrem să reducem dependenţa de petrol, să readucem americanii la muncă şi să repoziţionăm industria prelucrătoare la nivel de lider mondial, la trebuie să producem vehicule eficiente, performante”, a declarat Obama.

SUA vrea să ajungă din urmă pionierii asiatici

Reprezentanţi ai Departamentului pentru economie şi energie de la Casa Albă au arătat că 48 de proiecte, din 25 de state federale, vor primi fonduri pentru dezvoltarea unei astfel de tehnologii.

Companiile din SUA vor primi 1,5 miliarde de dolari pentru producerea de baterii şi componente, precum şi pentru extinderea instalaţiilor de reciclare a acestora.

Alte 500 de milioane de dolari vor finanţa producţia de motoare electrice şi componente.

O sumă de 400 de milioane de dolari va fi folosită pentru testarea vehiculelor hibrid şi electrice.

SURSA: Mediafax