Pentru trimestrul doi compania estimează un profit la acelaşi nivel sau uşor sub cel înregistrat în primele trei luni din 2011, iar în a doua jumătate a anului Ford prognozează câştiguri mai slabe decât în primele şase luni, a declarat miercuri vicepreşedintele Bob Shanks.

"Continuăm să ne aşteptăm la o creştere a costurilor structurale în acest an. De asemenea, ne aşteptăm la o majorare cu aproximativ două miliarde de dolari a preţurilor materiilor prime", a afirmat Shanks.

În primul trimestru din 2011, producătorul auto american a raportat un profit de 2,55 miliarde de dolari, sau 61 cenţi pe acţiune, peste estimările analiştilor. Aceştia prognozează că profitul Ford, excluzând elementele excepţionale, va fi anul acesta de 1,92 dolari pe acţiune, iar vânzările vor creşte cu 13,7%, la 126,39 miliarde de dolari.

Acţiunile Ford au scăzut cu 2,2%, la 3,14 dolari, la bursa din New York.

În 2010, Ford a obţinut un profit net de 6,56 miliarde de dolari.

Prioritatea pentru Ford o reprezintă majorarea profitabilităţii şi a fluxului de numerar, pentru a îmbunătăţi situaţia financiară a companiei şi redobândirea ratingului "investment grade" – risc scăzut pentru investiţii, pe care Ford l-a pierdut în 2005.

În vara lui 2007, Ford Europe a cumpărat de la statul român, reprezentat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), 72,4% din acţiunile Automobile Craiova, pentru care a plătit suma de 57 de milioane de euro.
SURSA: Agerpres