Ford Motor Co. va inchide, timp de o saptamana, zece uzine de asamblare active in America de Nord. Masura va avea loc in prima luna a anului viitor si face parte dintr-un plan pentru reducerea productiei, anuntat la inceputul acestei luni.

Opt dintre fabricile vizate vor opri activitatea in data de 5 ianuarie, in timp ce altele doua vor intra in „vacanta” incepand cu 12 ianuarie 2009.

Decizia ocoleste in prima saptamana fabrica din localitatea Dearborn, unde este produs modelul F-150 pickup, precum si uzina din Kansas City, unde sunt construite modelele making F-150 pickup, Ford Escape si Mercury Mariner.

De asemenea, in a doua saptamana de oprire a productiei nu va fi afectata activitatea uzinelor din Hermosillo, Mexic si din Oakville, Ontario, unde sunt produse sedanuri de clasa medie si respectiv, modelele Ford Flex, Edge si Lincoln MKX.

Planul Ford prevede diminuarea cu 37,9%, pana la 430.000 de unitati a productiei in primul trimestru al anului viitor.

Mai mult, alte doua uzine, din localitatile Wayne si Cuautitlan, Mexic, oprite momentan pentru reutilare, isi vor prelungi perioada de „vacanta”.

Potrivit companiei, pentru a ajunge la reducerea prognozata a volumului de productie, Ford este nevoita sa aplice aceasta masura in primul trimestru al anului 2009 si in cazul altor fabrici, precum cea din localitatea Hermosillo, care va fi oprita pe toata durata lunii ianuarie.

Sursa: ANE