Americanii de la Ford vor renunţa la 680 de angajaţi de la Craiova, din totalul de aproximativ 3.200 de angajaţi ai uzinei.
"În timp ce B-Max continuă să fie unul dintre cele mai bine vândute modele ale segmentul B-MAV, piaţa auto din Europa rămâne la un nivel scăzut. Drept urmare, uzina de la Craiova a fost nevoită anul acesta să-şi întrerupă producţia pentru un număr semnificativ de zile, atât în secţia de asamblare vehicule cât şi în cea de producţie motoare. Pentru a asigura competitivitatea uzinei din Craiova şi pentru a avea control asupra costurilor operaţionale, este necesară luarea de măsuri suplimentare pentru a ajusta volumele de producţie la cererea actuala a pieţei. Acest lucru necesită şi o reducere a forţei de muncă", a declarat Ana-Maria Timiş, purtătorul de cuvânt al Ford România.
În acest sens, Ford România implementează un program de încetare voluntară a contractelor individuale de muncă, vizând aproximativ 680 de angajaţi din cadrul uzinei.
"Toţi angajaţii fabricii din Craiova se pot înscrie în acest program până la data de 18 decembrie 2014. În acelaşi timp, vor începe consultările cu sindicatele în legătură cu posibila concediere pe motive economice, în cazul în care prin încetările voluntare nu va fi atinsă ţinta de reducere de personal. Prin aceste măsuri se urmăreşte folosirea optimă a forţei de muncă rămase la Craiova şi îndeplinirea condiţiilor actuale de producţie şi cele preconizate, în timp ce Ford continuă să caute oportunităţi pentru producerea unui al doilea autovehicul la Craiova. Începând cu 2008 când a fost preluată uzina, Ford a transformat Craiova într-una dintre cele mai moderne facilităţi de producţie din Europa, investind peste 1 miliard de euro în tehnologii avansate ce permit fabricii să construiască modele inovatoare precum Ford B- MAX şi motorul de 1,0- litri EcoBoost, câştigator al premiului Motorul International al Anului 2014, pentru a treia oară consecutiv", se arată în comunicatul Ford.
În prezent la Craiova lucrează 3.200 de salariaţi, iar Ford vrea să ajungă la 2.500.
Cei care vor decide să plece voluntar vor primi între 16 şi până la 24 de salarii compensatorii. Cei care nu vor pleca voluntar, dar vor fi concediaţi ulterior, vor primi numai 15 salarii compensatorii, în baza contractului colectiv de muncă.
Programe similare de plecări voluntare au avut loc în 2012 şi 2013, când au plecat 800 de oameni în total.