Recesiunea din Europa a dus la scăderea dramatică a livrărilor de maşini, de la 18 milioane în 2007 pe principalele 19 pieţe ale Ford la aproximativ 13 milioane estimat pentru acest an.

Prezent la Salonul auto de la Geneva, Odell a declarat că Ford vede semne de redresare în recentele sondaje referitoare la comenzi şi indicatorul Purchasing Managers (PMI).

Ford va lansa noi produse în 2013 şi va reduce capacităţile de producţie cu 18% sau 335.000 de unităţi până în 2014.

"Ne aşteptăm la o redresare lentă", a explicat şeful diviziei din Europa a Ford.

Salonul auto de la Geneva şi-a deschis marţi porţile pentru publicul larg, într-un context pesimist având în vedere că majoritatea constructorilor auto nu se aşteaptă la o relansare a vânzărilor de autoturisme în Europa în perioada imediată.

Ca şi la ediţia de anul trecut, cea de a 83-a ediţie a salonului de la Geneva va fi dominată de criza care afectează toată pieţele auto europene. 2012 a fost un an negru, cu doar 12 milioane autovehicule noi vândute pe piaţa europeană, cea mai slabă performanţă de după 1995.

În aceste condiţii mai mulţi constructori au demarat ample procese de restructurare a activităţilor lor din Europa, în ideea de a şi reduce capacităţile de producţie şi a se adapta la noile realităţi.

Ford a anunţat recent că în trimestrul patru din 2012 vânzările şi profitul au depăşit estimările. Excluzând elementele excepţionale, profitul pe acţiune a fost de 31 de cenţi, depăşind estimările analiştilor, de 25 de cenţi. Veniturile au urcat cu 5,5%, la 36,5 miliarde de dolari. În ultimul trimestru al anului trecut, Ford a câştigat 1,9 miliarde de dolari în America de Nord, dar a pierdut 732 milioane de euro în Europa. Pe ansamblul anului trecut, Ford a realizat un profit net de 5,67 miliarde de dolari, în scădere cu 5% comparativ cu 2011.

În România, Ford Motor a început anul trecut producţia de serie a noului model de automobile Ford B-Max la fabrica din Craiova. Noua fabrică de producţie a vehiculelor de la Craiova este rezultatul unei investiţii de peste 500 de milioane de euro (aproape 650 milioane de dolari) efectuate de Ford.
Sursa: Agerpres