Potrivit estimărilor Jandarmeriei, numărul protestatarilor este în jur de 3.500 – 4.000.

Pe pancartele afişate de protestatari se pot citi mesaje precum: 'Vrem licitaţie cu strigare/Nu vrem loz în plic!', 'Noi vrem să muncim, nu să cerşim!', 'Pădurea nu se vinde la loz în plic', 'Schimbarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin HG 924/4.11.2011', 'Ai noştri vor să ne distrugă pe noi' şi 'Nu cumpărăm coajă la preţ de lemn de lucru'.

Potrivit organizatorilor – Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor – Fordaq, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni Nostra Silva, Asociaţia Forestieră 'Bucovina', Asociaţia Forestieră 'Valea Someşului', Asociaţia Forestierilor şi producătorilor de mobilă 'Mureşul' şi Federaţia Sindicatelor din Industria Lemnului – activitatea din domeniul forestier este practic sistată, din cauza deciziei Romsilva de creştere cu 300% a preţului minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase.

'Prin măsura luată de Romsilva, România a ajuns să aibă printre cele mai mari preţuri de achiziţie a masei lemnoase din Europa, competitivitatea industriei de prelucrare a lemnului şi a mobilei fiind grav afectată. Peste 130.000 de angajaţi din industrie, împreună cu familiile lor, îşi văd astfel pusă sub semnul întrebării posibilitatea asigurării traiului de zi cu zi', au precizat forestierii.

Acţiunea de protest din faţa Palatului Victoria este prevăzută să se desfăşoare în intervalul orar 11,00 – 18,00, fiind anunţată participarea a peste 5.000 de angajaţi din domeniul forestier.

Principalele asociaţii profesionale din domeniul forestier îşi propun să continue seria acţiunilor de conştientizare a autorităţilor publice asupra situaţiei de blocaj din domeniul forestier şi, de asemenea, îşi doresc 'soluţionarea rapidă a acestei situaţii', deoarece, spun ei, orice zi de întârziere va afecta poziţia industriei româneşti pe pieţele externe, o poziţie câştigată cu greu şi extrem de dificil de recuperat odată pierdută.  

La jumătatea lunii ianuarie, vicepreşedintele Nostra Silva, Federaţia Proprietarilor de Păduri din România, Cătălin Tobescu, declara, într-o conferinţă de presă, că sectorul forestier din România este blocat din cauza refuzului Romsilva de a recunoaşte că preţurile cu care vinde masa lemnoasă sunt foarte mari, dar şi a faptului că Ministerul Mediului nu schimbă această situaţie.

În replică, Romsilva a precizat că preţurile de pornire la licitaţia pentru vânzarea masei lemnoase din producţia anului 2016 au fost fundamentate pe rezultatul 'licitaţiilor publice, deschise şi transparente' care au avut loc în anul 2015 şi în conformitate cu prevederile Regulamentului de valorificare a masei lemnoase aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 924/2015. În plus, Regia a subliniat faptul că Romsilva a reacţionat din momentul în care a apărut HG privind regulamentul de vânzare a masei lemnoase, care stabileşte preţul de pornire la licitaţii, însă în momentul de faţă Regia nu poate decât să aplice legea dacă Ministerul Mediului nu modifică acest regulament.

De asemenea, la sfârşitul săptămânii trecute, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a anunţat că, în cazul licitaţiilor pentru valorificarea masei lemnoase, organizate de Regia Naţională a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Consiliul Concurenţei recomandă ca preţ de referinţă utilizarea preţului minim de adjudecare la ultimele licitaţii, precum şi stabilirea acestora în funcţie de condiţiile de piaţă.