Forex: va deveni cronica sau nu oboseala recenta a dolarului?

Media lunara din ultimul an a fost de 181.000 si cea din ultimii doi ani de numai 153.000. Aceste date vin in concordanta cu trendul de crestere economica destul de puternic din SUA, precum si cu faptul ca cifra vanzarilor cu amanuntul se afla la cote inalte. Altfel spus, consumatorul final a avut cuvantul decisiv: produsele si serviciile cumparate au sustinut trendul economic pozitiv. La numai cateva zile, atentia ne-a fost abatuta de un alt eveniment important: sedinta FED. Asa cum ne asteptam

Media lunara din ultimul an a fost de 181.000 si cea din ultimii doi ani de numai 153.000. Aceste date vin in concordanta cu trendul de crestere economica destul de puternic din SUA, precum si cu faptul ca cifra vanzarilor cu amanuntul se afla la cote inalte. Altfel spus, consumatorul final a avut cuvantul decisiv: produsele si serviciile cumparate au sustinut trendul economic pozitiv. La numai cateva zile, atentia ne-a fost abatuta de un alt eveniment important: sedinta FED. Asa cum ne asteptam, dobanda a fost ridicata cu inca 0,25%, la 3,5%, fiind a zecea din seria modificarilor consecutive, inceputa in iunie 2004. Vom vedea daca e suficienta aceasta politica a “pasilor marunti”.

Cu un pret al petrolului aproape de 65 dolari pe baril si cu un cost unitar al fortei de munca in crestere, ne punem deja semne de intrebare despre capacitatea economiei americane de a absorbi neinflationist aceste presiuni. Sigur, pericole iminente nu sunt inca, dar increderea investitorilor in dolar ar putea avea de suferit. Recenta expansiune a consumului peste Ocean nu poate fi sustinuta numai de economia americana, importurile fiind o componenta vitala in a acoperi cererea. Este binecunoscuta problema deficitului comercial. Cum dolarul a castigat aproape 10% fata de euro, de la inceputul anului, importurile au devenit mai atractive si am putea avea parte de noi cresteri ale deficitului in lunile ce urmeaza. Acum putem constata doar ca dolarul devine tot mai nepregatit sa faca saltul decisiv fata de euro, pierzand chiar teren. Daca acum cateva saptamani nivelul de 1,1800 era pe buzele tuturor, pentru moment dolarul pare ca a obosit. Nu e numai vina lui, adversarul avand “vant din spate”: datele economice din Europa ii indeamna pe investitori sa creada ca tot raul a trecut. Inca nu e limpede daca dolarul face numai o pauza sau oboseala va deveni cronica.


Desi analiza tehnica ne arata ca pe termen scurt este posibila o revenire spre zona 1,2000, pe termen lung, insa, datele problemei arata altfel.