Evoluţiile ascendente au revenit pe piaţa de capital de la Bucureşti în ultima săptămână a lunii aprilie, indicii calculaţi de bursă fiind la a noua săptămână consecutivă de creştere.

Lichiditatea tranzacţiilor a început să crească atât datorită aprecierii cursurilor, cât şi tranzacţionării unor volume tot mai ridicate. Valoarea medie zilnică a tranzacţiilor a fost în aprilie de aproape 25 milioane lei, cu 80% peste valoarea din martie şi cu 73% faţă de media zilnică din acest an. Dacă avem în vedere că în ultimele şedinţe multe companii au fost suspendate pentru desfăşurarea AGA, probabil că valoarea tranzacţiilor ar fi fost dublă faţă de mediile obişnuite.

În centrul atenţiei s-au aflat acţiunile SIF-urilor, sector în care se aşteaptă clarificări legate de acţiunea concertată după recentele scandaluri de la adunările generale. Indicele Societăţilor de Investiţii Financiare a urcat cu aproape 17 procente în cele trei şedinţe ale săptămânii în care s-au înregistrat schimburi. Deşi luna aprilie a adus o apreciere cu 72% pentru indicele BET-FI, acesta păstrează o scădere foarte importantă în ultimele 12 luni, de 65%.

Ultima săptămână a adus evoluţii foarte bune pentru companiile din domeniul farmaceutic după informaţiile legate de gripa porcină. Biofarm a urcat cu 22,3%, fiind performera dintre componentele indicelui BET, iar Antibiotice a crescut cu 14,5%. Evoluţia pentru Biofarm poate fi determinată şi de faptul că are expunere importantă pe acţiunile SIF, sector care a marcat evoluţii foarte bune în ultimele săptămâni. Au fost companii care au încheiat săptămâna cu scăderi, dintre cele mai importante amintim: Banca Transilvania (-6%), Turbomecanica (-4%) şi Impact (-2%). Un eveniment important al perioadei analizate a fost apariţia primului Market Maker (formator de piaţă) pentru derivatele de la BVB. Acesta va asigura lichiditate în piaţă pe contractele EUR/RON pe patru scadenţe (trei, şase, nouă şi douăsprezece luni) prin menţinerea de cotaţii la un spread foarte bun pentru piaţa românească. Se elimină unul din principalele riscuri, acela de contraparte, prin afişarea în piaţă de către intermediar a cotaţiilor ferme.

Principalii beneficiari ar trebui să fie investitorii care doresc protecţie contra fluctuaţiilor de curs, printr-un acces facil şi la costuri reduse. Am văzut cum multe companii raportează pierderi importante din variaţiile nefavorabile ale cursului de schimb, iar din acest moment nu mai au niciun motiv pentru a nu efectua hedging. Din păcate, dacă înainte de lansarea serviciului de Market Maker multe companii îşi exprimau interesul pentru tranzacţiile de acoperire, am văzut cum practic doar foarte puţine au efectuat tranzacţii. Marţi s-au încheiat şase tranzacţii cu 23 de contracte, miercuri, trei tranzacţii cu 22 de contracte, iar joi, tot trei tranzacţii cu 12 contracte.

157-29828-30bursa18.jpg