O companie americana a dezvaluit la expozitia CEDIA (Custom Electronic Design & Installation Association) din Denver un nou format DVD de inalta definitie, informeaza PC World. Avantajul formatului HD VMD (Versatile Multilayer Disc) este ca atrage costuri mai reduse de exploatare decat competitorii sai, HD-DVD si Blu-ray Disc, pretul aparatelor care-l redau fiind mai redus. Singura sa problema este ca ar fi aparut cam tarziu pe piata, consumatorii fiind deja impartiti in doua tabere. 

New Medium Enterprises va lansa luna viitoare si playere pentru formatul HD VMD iar aceste vor avea un pret cu 50% mai mic decat cele de HD DVD si cu aproximativ 75% fata de Blu-ray. De asemenea, filmele in acest format nu sunt foarte scumpe. In locul tehnologiei cu laser albastru folosita de tehnologia Blu-ray si HD DVD, formatul HD VMD foloseste tehologia cu laser rosu, folosita in prezent la DVD-urile clasice. Potrivit New Medium Enterprises, fabricarea unui player pentru Blu-ray costa de 10 ori mai mult decat unul pentru HD VMD. 

Discurile HD VMD au o capacitate de 30 de GB pe o singura fata, iar formatul suporta codec-urile audio Dolby Digital, Dolby Digital Plus, si DTS dar nu va suporta codec-urile Dolby TrueHD sau DTS Master Audio.

 

Sursa: PC World