Formularul Procesului verbal destinat sanctionarii contraventiilor fiscale „pe persoana fizica” e de acum, oficial

ANAF a publicat vineri in Monitorul Oficial formularul Procesului verbal destinat sanctionarii contraventiilor facute de romani, formularul urmand sa fie folosit in cadrul inspectiei pentru verificarea situatiei fiscale persoanelor fizice.

Documentul va fi utilizat de inspectorii din cadrul directiei generale control venituri persoane fizice. Reamintim ca Fiscul poate declansa controlul unei persoane fizice in baza noului Cod Fiscal, titlul VI din Codul de procedura detaliind acest aspect, scrie HotNews.ro.

7 lucruri esentiale de retinut despre controlul fiscal "pe persoana fizica".
 

  • O contraventie se prescrie in termen de 6 luni de la data faptei. Prin faptele supuse acestei prescriptii intelegem acele fapte savarsite cu vinovatie, cu caracter punctual.
  • Contraventiile cu caracter de continuitate au acelasi termen de prescriptie, dar acesta se socoteste de la momentul incetarii continuitatii faptei.
  • Daca procesul verbal nu este comunicat contravenientului in maxim 2 luni de la aplicarea sanctiunii, se prescrie executarea sanctiunilor contraventionale.
  • Contraveninetul are dreptul sa isi exprime un punct de vedere la rubrica "Alte mentiuni", iar in cazul in care nu i se acorda acest drept, procesul verbal este nul.
  • Impotriva procesului verbal de contraventie se poate face plangere in termen de 15 zile de la comunicare. Plangerea se depune la judecatoria in a carei circumscriptie a fost realizata fapta sanctionata contraventional.
  • Daca legea ce sanctioneaza fapta considerata contraventie prevede in mod expres, contravenientul poate achita in 48 de ore de la comunicare, jumatate din minimul amenzii. Aceasta posibilitate nu este regasita in toate actele normative ce prevad sanctiuni.
  • Sanctiunile contraventionale sunt sanctiuni principale – amenda in sine, avertismentul sau prestarea unei activitati in folosul comunitatii si sanctiuni complementare. Printre sanctiunile complementare putem regasi confiscarea unor active, repunerea situatiei initiale, suspendarea activitatii pentru o anumita perioada de timp etc.