Experții francezi au realizat cea mai complexă analiză a aparatului de propagandă al Chinei. Iar concluziile sunt devastatoare.
Un raport al Institutului de Cercetări Strategice al Colegiului Militar din Franța (Irsem) descrie modul în care o Chină „Machiavellică” a construit o rețea tentaculară pentru a-și exercita influența la nivel mondial, potrivit RFI.
Intitulat „Operațiuni de influență chineză – un moment Machiavelli”, raportul de 650 de pagini cercetează instituțiile secrete și mai puțin secrete, acțiunile și proiectele Beijingului pentru a manipula opinia occidentală.
Scris de Paul Cheron, expert in informații, cu acreditări la Harvard și la cea mai prestigioasă universitate din China Qinghua, și de politologul Jean-Baptiste Jeangène Vilmer, raportul este, probabil, cea mai complexă analiză a aparatului de propagandă din China.
Metodele Chinei seamănă tot mai mult cu cele utilizate de Moscova
Potrivit raportului, pentru o lungă perioadă de timp China a vrut să fie mai curând iubită decât temută, proiectând o imagine pozitivă despre sine în lume și astfel trezind admirație.
Recent insă China a arătat o cu totul altă față a sa.
Mai sigur să fii temut decât să fii iubit
„Operațiunile sale de influență s-au întărit considerabil în ultimii ani și metodele sale seamănă tot mai mult cu cele utilizate de Moscova”, potrivit raportului.
Citând pasaje din celebra carte „Principele”, a lui Machiavelli, autorii spun că, acum, China crede că „e mai sigur să fii temut decât să fii iubit”.
Raportul prezintă mijloacele Chinei de a exercita influență în străinătate, de la „cele mai benigne (diplomația publică) la cele mai maligne (activități clandestine)”. Inclusiv încercarea Chinei de a manipula agresiv opinia publică din străinătate prin intermediul grupurilor de reflecție, „Insituțiile Confucius” și mass-media.
„Diplomația lupului războinic”
Există numeroase studii de caz de exemple din Taiwan, Singapore, Suedia, Canada, de operațiuni care vizează protestele din Hong Kong din 2019 și încercări de a face oamenii să creadă că pandemia Covid-19 a luat naștere în SUA. Toate coincid cu ”diplomația lupului războinic”, din ce în ce mai agresivă, prin care ambasadorii chinez își atacă țările-gazdă prin scrisori sau interviuri televizate.
Raportul descrie și scepticismul tot mai mare cu care este privită China. În ultimii ani,UE, Marea Britanie, SUA, Japonia și alte țări au manifestat o prudență mai mare atunci când a venit vorba de relațiile cu Beijingul.
Perspectiva strategică UE-China din 2019 a descris China drept un „rival sistemic”. La începutul acestui an, Raportul de securitate al Japoniei spunea că, dacă„ activitățile militare unilaterale ale Chinei continuă, acestea ”ar putea duce la întreruperea ordinii internaționale”.
De asemenea, un document al armatei franceze vorbește despre o „competiție strategică și militară sporită” cu China, repetând observații similare ale armatei SUA.
Într-o ultimă evoluție, SUA, Marea Britanie și Australia au decis să formeze parteneriatul strategic „Aukus” care vizează implicit contracararea influenței percepute în creștere a Chinei.
Sursa foto: Dreamstime