Înainte ca Phenianul să-și dezvolte arsenalul nuclear funcțional și înainte ca Iranul să fi reprezentat o amenințare nucleară, a existat un alt stat care a pus în alertă comunitatea internațională din cauza armelor nucleare pe care le deține.
Situat între Iran, China, India și Afganistan, Pakistan este unul dintre cele nouă state despre care se știe că dețin arme nucleare. Experții consideră că depozitele nucleare din Pakistan sunt în continuă creștere.
Anterior pierderii Pakistanului de Est (teritoriul actualului stat Bangladesh), țara nu avea ambiții nucleare. Ba chiar, în anii 50-60, aderase la o politică strictă privind armele non-nucleare. Dar după ce a început să piardă teritorii importante, Pakistanul și-a ajustat politica nucleară, hotărând că e momentul să se înzestreze cu bomba nucleară, arată o analiză 19fortyfive.
Pakistanul, stimulat de arma Indiei, „Smiling Buddha”
În 1972, prim-ministrul pakistanez Zulfikar Ali Bhutto a cerut oamenilor de știință din domeniul atomic să construiască o armă nucleară în doar trei ani. Pakistanul a fost stimulat să producă arme nucleare în anul 1974, când principalul său rival, India, a testat arma nucleară „Smiling Buddha”.
Dar Pakistanul nu a fost capabil să creeze uraniu pentru arme decât în 1985. Observatorii bănuiesc că până în 1986 Pakistanul reușise totuși să producă suficient material fisionabil pentru arma nucleară.
Una dintre cele nouă națiuni care dețin arme nucleare
Potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, la 28 mai 1998 Pakistanul a anunțat că a efectuat cu succes cinci teste nucleare. Comisia pentru Energie Atomică din Pakistan a raportat că cele cinci teste nucleare au generat un seism de 5 pe Richter, cu un randament total de până la 40 KT (echivalent TNT).
În prezent, Pakistanul este una dintre cele nouă națiuni care dețin arme nucleare. Programul nuclear pakistanez se bazează în principal pe uraniu foarte îmbogățit (HEU). Conform estimărilor, la începutul anilor 90, Pakistanul opera 3.000 de centrifuge capabile să creeze HEU. Apoi, cu ajutorul aliaților chinezi, pakistanezii au început să construiască un reactor de cercetare de 40 MWt. Reactorul a devenit operațional în 1998, permițând Pakistanului să producă aproximativ 8-10 kilotone ( cantitate suficientă pentru una sau două arme nucleare pe an).
Între trei și cinci arme nucleare pe bază de plutoniu
De asemenea, doctrina nucleară pakistaneză pare să descurajeze India, pe care Islamabadul o consideră din ce în ce mai puternică din punct de vedere economic, politic și militar.
Se presupune că Pakistanul are între trei și cinci arme nucleare pe bază de plutoniu. Cu toate acestea, regimul de la Islamabad susține că armele sale nucleare nu sunt asamblate.
Nu mai subestimați capacitățile nucleare ale Pakistanului!
Ca și India, Pakistanul nu a semnat nici Tratatul de interzicere completă a testelor (CTBT), nici Tratatul de neproliferare (TNP).
Analiștii cred că motivul principal pentru care Pakistanul menține un arsenal nuclear este pentru a contracara arsenalul nuclear al Indiei.
Dar Islamabadul este foarte secretos când vine vorba de programul său nuclear. Se pare că a construit locuri secrete de lansare. În 2008, SUA au recunoscut că nu știu unde sunt situate toate site-urile nucleare ale Pakistanului și că este posibil să fi subestimat abilitățile nucleare ale acestei țări.
„Încercați să nu mai presupuneți că pakistanezii au o capacitate nucleară inferioară Indiei”, declara generalul american Anthony Zinni.