„Credem că trebuie să adăugăm fucţiuni suplimentare zonelor deja consacrate. Astfel, în zona de nord a Bucureştiului ar trebui începute proiecte rezideţiale, pentru că sunt cerute. Am cumpărat de câteva luni un teren de 13.000 mp. Suntem într-o etapă finală cu conceptul şi spre primăvară sperăm să obţinem autorizaţiile de construire“, a declarat Geo Mărgescu, CEO şi unul dintre fondatorii Forte Partners.

În aceeaşi zonă, definită de arterele Blvd-ul Barbu Văcărescu şi Şos. Pipera, au mai fost anunţate, în toamna anului trecut, încă două proiecte mari de locuinţe. Omul de afaceri Gabriel Popoviciu a revenit pe piaţă cu un proiect de 1.556 de apartamente, iar Mohammad Murad, patronul lanţului hotelier Phoenicia, a cumpărat un teren de 8 hectare lângă autobaza RATB Pipera şi vrea să construiască aici circa 2.000 de apartamente.

Interesant este faptul că, în vara anului trecut, Forte Partners a vândut un teren de 8.200 mp, amplasat peste drum de parcul Verdi, antreprenorilor Andrei Diaconescu şi Victor Căpitanu. Foştii proprietari ai lotului proiectaseră aici două blocuri cu circa 170 de apartamente ce urmau să fie scoase pe piaţă la circa 1.400 euro/mp. Mărgescu spune acum că terenul pe care tocmai l-a cumpărat este mai potrivit decât cel pe care l-a vândut.

Cu ochii pe Amazon

Geo Mărgescu, Ionuţ Dumitrescu şi Johny Jabra, fondatorii Forte Partners, construiesc acum un proiect de birouri pe o parte din fosta fabrică Spicul de lângă Podul Basarab. Complexul este format din două clădiri distincte, din care prima a ajuns deja la şase etaje supraterane şi două subterane. Primul imobil este închiriat în proporţie de 60% de către BCR, care ocupă 18.000 mp, şi de încă două companii care ocupă împreună 2.000 mp.

Mărgescu spune că şi pentru clădirea a doua, care va fi livrată în 2018, vizează tot chiriaşi de talie mare, care pot ocupa între 6.000 mp şi 15.000 mp. Retailerul online Amazon şi-a anunţat intenţia de a deschide un sediu în Capitală, însă Mărgescu spune că, deocamdată, nu a purtat negocieri cu americanii.

„Ştiu că Amazon este pe piaţă, dar nu am discutat cu ei. Nu cred că există o firmă de talia lor, care să îşi caute birouri în Bucureşti şi să nu ia în considerare proiectul nostru“, a menţionat Mărgescu.

Valoarea de piaţă a primei etape de dezvoltare a proiectului The Bridge a fost estimată la 80,5 mil. euro, investiţie susţinută printr-un împrumut de 50 mil. euro acordat de UniCredit. Valoarea de piaţă a celui de-al doilea imobil este estimată la 45 mil. euro.

Aglomerare

„În 2017 şi 2018 ne vom concentra pe finalizarea The Bridge şi demarea proiectului rezidenţial în două etape. Investiţia în cele două proiecte ar putea ajunge spre 200 mil. euro, în care este inclusă şi valoarea terenului pentru rezidenţial“, a spus CEO-ul Forte Partners.

El a mai adăugat faptul că în zona de Centru-Vest a Capitalei, unde se construieşte The Bridge mai pot apărea maxim unu sau două proiecte mari de birouri, pe lângă cele anunţate.

Mărgescu a vorbit şi despre majorarea costurilor de construcţie în acest an, pe fondul lipsei disponibilităţii forţei de muncă şi al subantreprenorilor.

„Este o cerere mare pe piaţă, unele dintre materiale s-au scumpit. În plus, această majorare a costurilor are legătură şi cu majorarea salariului minim. Creşterea estimată este de 8-10% comparativ cu preţurile de construcţie din 2016“, a completat directorul companiei.

Cine este Forte Partners

Fostul coordonator al activităţilor imobiliare locale ale grupului italian Cefin, fondatorul companiei de consultanţă imobiliară Eurisko şi fondatorul brandurilor Primola şi Nova Brasilia au decis în 2014 să îşi pună proprietăţile şi expertiza la comun, pentru a intra în liga mare a jucătorilor imobiliari. Geo Mărgescu, Ionuţ Dumitrescu şi Johny Jabra deţin acum împreună, sub cupola Forte Partners, un portofoliu de 15 proprietăţi generatoare de venituri, evaluate la circa 26 mil. euro, printre care se regăsesc clădiri de birouri şi o serie de spaţii comerciale în centrul Bucureştiului, la care se adaugă terenuri în cele mai fierbinţi zone imobiliare.

Antreprenorul Ionuţ Dumitrescu a vândut în 2008 compania Eurisko grupului american CBRE, pentru circa 35 mil. dolari. Ulterior s-a concentrat pe intermedierea vânzărilor de terenuri pentru marii retaileri internaţionali şi pe dezvoltare imobiliară. El a construit în 2009 clădirea de birouri HQ Victoriei, în suprafaţă de 9.000 mp, care în 2012 a fost vândută fondului grec de investiţii Zeus Capital pentru circa 12 mil. euro. În 2015, a cumpărat de la producătorul de bere Heineken România terenul pe care a funcţionat până în 2005 fabrica de bere Griviţa din Bucureşti, tranzacţie evaluată la circa 15 mil. euro. La un an diferenţă acesta a fost vândut dezvoltatorului lituanian Hanner pentru 5 mil. euro. Noul proprietar vrea să facă aici un proiect mixt cu spaţii de birouri şi locuinţe.

Un alt nume cu rezonanţă, aflat pe lista fondatorilor Forte Partners, este cel al libanezului Johny Jabra. Alături de fratele său, Jihad Jabra, şi-a început afacerile în România comercializând cafeaua Nova Brasilia, brand vândut în 2001 americanilor de la Kraft. Banii au fost investiţi în producţia de ciocolată şi biscuiţi, care cuprindea brandurile Primola şi Ulpio. În 2011, familia austriacă Meinl a cumpărat de la fraţii Jabra brandul Primola, fabrica din Berceni rămânând în continuare în proprietatea acestora. În plus, ei au mai cumpărat în 2015 o parte din activele producătorului de lactate Lactaprod din Brăila, aflat în faliment.

În paralel cu afacerile din domeniul alimentar, investitorii au intrat şi pe piaţa imobiliară, unde au dezvoltat clădirea de birouri Nova Building (6.800 mp) din zona Dimitrie Pompeiu. Imobilul a fost pus pe piaţă şi închiriat de banca Italo-Romena în 2008, iar patru ani mai târziu vândut către bancă pentru circa 15 mil. euro. Fraţii Jabra mai deţin o serie de clădiri de birouri de dimensiuni mici şi medii precum Beller Office Building (500 mp), din zona Dorobanţi şi imobilul Aurel Vlaicu Office Building (2.356 mp), de pe Şoseaua Pipera. Şi proprietăţile lor au intrat acum în portofoliul Forte Partners.