Un acord privind stabilirea de legături militare mai strânse între China și Rusia ar putea avea semnificații majore pentru acest secol. Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, și omologul său chinez, Wei Fenghe, și-au exprimat interesul comun de a intensifica exercițiile militare strategice și patrulele comune.
Moscova și Beijing-ul denunță zborurile din ce în ce mai frecvente ale bombardierelor strategice ale SUA în apropierea granițelor lor. O analiză semnată de Seth Frantzman pentru Jerusalem Post.
China și Rusia au semnat o „foie de parcurs” pentru relații militare mai strânse. Associated Press a relatat că „șeful Apărării Rusiei a semnat o foaie de parcurs privind legături militare mai strânse cu China, indicând zborurile din ce în ce mai frecvente ale bombardierelor strategice ale SUA în apropierea granițelor ambelor țări”.
Exerciții militare strategice și patrule comune ale Rusiei și Chinei
Tot AP a menționat că, în timpul unui apel video, ministrul Șoigu și omologul său chinez, Wei Fenghe, „au manifestat un interes comun de a intensifica exercițiile militare strategice și patrulele comune ale Rusiei și Chinei”.
„China și Rusia au fost parteneri strategici timp de mulți ani”, a spus Șoigu. „Astăzi, în condițiile creșterii turbulențelor geopolitice și a potențialului unor conflicte în diferite părți ale lumii, dezvoltarea interacțiunii noastre este deosebit de relevantă”.
Mesajul Rusiei este:”M-am întors!”
Anunțul făcut de Rusia este unul cu semnificații majore. Rusia a suferit mult după Războiul Rece, iar armata sa a fost refăcută abia sub Vladimir Putin. Acum, Rusia și-a extins influența în Siria, Libia și în alte locuri din lume. Își vinde sistemul antiaerian S-400 în Turcia, India și în alte țări.
Noul său avion de război, Checkmate, a fost expus recent în Dubai. În consecință, se poate spune că mesajul Rusiei este:”M-am întors!”
Rusia caută o influență mai mare, China își flexează mușchii
În timp ce Rusia caută o influență mai mare, China își flexează mușchii. CNN a informat că Washington-ul nu privește deloc cu ochi buni faptul că Beijing-ul încearcă să pătrundă în Orientul Mijlociu cu o serie de proiecte strategice în porturile partenerilor SUA. „Construcția unui port al chinezilor, lângă Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite, a fost blocat în urma unei presiuni intense a SUA, au declarat pentru CNN mai multe surse.
Relația Rusia-China s-a îmbunătățit vizibil în ultimii ani. Ambele state colaborează cu regimul iranian și, de asemenea, lucrează la diferite forumuri, cum ar fi Organizația de Cooperare de la Shanghai și Conferința pentru Interacțiune și Măsuri de Consolidare a Încrederii în Asia (CICA) pentru a construi o lume multipolară, care să echilibreze hegemonia SUA.
O altfel de Antantă Cordială?
Ar putea această alianță să fie un fel de Antantă Cordială, pactul anglo-francez semnat în 1904?
Dacă acea alianță a reunit două democrații și a pus bazele opoziției față de nemți în Marele Război și a consolidat legăturie ulterioare, în al
Doilea Război Mondial, alianța dintre Rusia și China poate fi cu totul altceva.
SUA încearcă să colaboreze cu Ucraina și cu parteneri din Asia pentru a contracara Rusia și China. Dar nu e clar dacă SUA le pot face pe amândouă fără angajamente puternice din partea altor țări care încă încearcă să-și reconstruiască forțele. Izolarea tot mai mare a Chinei de restul lumii ar putea fi o sabie cu două tăișuri. China a creat propriile rețele sociale și o putere paralelă a internetului, iar consecințele pot fi, pe viitor, uriașe inclusiv pentru Occident.
Este un avertisment clar pentru Washington
În concluzie, se poate spune că povestea foii de parcurs China-Rusia este un avertisment clar pentru Washington. Și acest lucru ar putea pregăti scena pentru următorii câțiva ani, pe măsură ce lumea se va îndrepta tot mai mult către Beijing și Moscova. Pentru aliații și partenerii SUA, această alianță creează, de asemenea, scena unor afaceri internaționale tot mai complexe în următorii ani.