Cel mai important este însă să privim mai departe în viitor. După ce încâlcelile lanțului de aprovizionare încep să se mai descâlcească, iar politica monetară începe să se înăsprească, tendințele economice de lungă durată, care au stat la baza ultimelor două decenii de inflație scăzută, vor persista.
O serie de tendințe, cum ar fi ritmul rapid al inovației tehnologice și al globalizării, au contribuit la ținerea sub control a creșterii prețurilor încă din anii 1990. Dar dinamica aceea merge din ce în ce mai mult spre nicăieri.
„Există niște forțe foarte puternice pe termen lung care vor exercita o presiune asupra prețurilor”, a declarat Kristina Hooper, strateg șef al pieței globale la Invesco, pentru Axios.
Viziunea pieței, prin punctele de rentabilitate pe 5 și 10 ani, este că inflația se va modera pe termen lung.
Progresele tehnologice sunt un factor important
Progresele tehnologice sunt un factor important. De exemplu, costul televizoarelor cu ecran plat de acum 10 ani, comparativ cu cele de acum.
„Vedem că tehnologia nu doar că îmbunătățește produsul, ci și ajută și la scăderea prețului produsului. Aceasta tinde să fie o forță deflaționistă”, notează Hooper.
Globalizarea, forța deflaționistă supremă, nu dispare
Între timp, pandemia, care a adus odată cu ea și munca de la distanță, a accelerat eforturile companiilor din toate sectoarele de a digitaliza și automatiza, acțiuni care de obicei duc la reducerea costurilor. Iar globalizarea, forța deflaționistă supremă, nu dispare, susține economistul Megan Greene.
Globalizarea poate arăta foarte diferit față de ultimele două decenii
Totuși, în următorii 20 de ani, globalizarea poate arăta foarte diferit față de ultimele două decenii. Aceste diferențe vor determina amploarea impactului său deflaționist, spune Liz Ann Sonders, strateg șef de investiții la Charles Schwab.
Ceea ce se întâmplă acum cu reziliența lanțului de aprovizionare este mai mult pe linia „diversificării, spre deosebire de deglobalizare”, spune Sonders.
Migrație din China spre alte părți ale Asiei
Producătorii și comercianții cu amănuntul caută modalități de a diversifica lanțurile de aprovizionare și de a se îndepărta de strategiile „just in time”, care lasă puțin spațiu de operare pentru șocurile aprovizionării. Este foarte posibil să vedem mai multe producții migrând din China spre alte părți ale Asiei sau chiar în America Latină.
Nu se știe când va atinge vârful
Concluzia este una singură: nimeni nu știe cu certitudine când va atinge vârful actuala inflație. Dar atunci când se va întâmpla, aceste forțe puternice pe termen lung vor fi în continuare în joc.