Timp de aproape două decenii, Forţele pentru Operaţii Speciale (SOF) ale armatei SUA au fost implicate în operațiuni de combattere a terorismului și contrainsurgenței. Vremurile s-au schimbat, odată cu ele și amenințările, conturându-se tot mai mult un potențial conflict cu inamici redutabili.
Forțele pentru Operații Speciale din SUA și Ucraina (SOF) au participat recent la un exercițiu de instruire numit Fiction Urchin, care a făcut parte dintr-un exercițiu multinațional la care au luat parte zece țări aliate și partenere, potrivit NationalInterest, care susține că un astfel de exercițiu ar putea deveni curând istorie. Și asta după ce, la începutul acestei luni, liderii militari, comandanții și strategii americani au abordat provocările cu care se confruntă lumea, în cadrul unei conferințe militare. Și unde s-a ajuns la concluzia că, deși este probabil ca SOF să nu dispară de tot, rolurile sale ar putea fi extinse foarte mult, cu o echipă care să includă hackeri și oameni cu abilități lingvistice și de gândire, la care se vor adăuga drone de luptă.
Mai pe înțelesul multora, SOF ar putea să semene cu o echipă în stilul celebrei „Ocean’s 11”.
Operatorii SOF au utilizat tactici foarte clare în timpul războiului împotriva terorismului, din ultimele două decenii, dar amenințarea venită din partea unor puteri precum China și Rusia ar putea fi foarte diferită, deoarece China s-a angajat într-un război cibernetic și economic, în timp ce Rusia este cunoscută pentru campaniile de dezinformare. „Trebuie să adaptăm și să instituționalizăm acele abilități pe care le avem în modalități ce pot concura cu strategiile adversarilor noștri și pot modela peisajul competitiv în avantajul nostru”, a explicat adjunctul secretarului american al Apărării, Ezra Cohen. Pentru a face față provocărilor, Comandamentul pentru Operații Speciale din SUA (SOCOM), trebuie să continue să evalueze noile tehnologii, înainte ca un conflict să forțeze utilizarea unor tactici, tehnici și proceduri netestate.
„De mâine, SOF trebuie să înceapă să evolueze”, a sugerat Cohen. Iar acest lucru ar putea implica o mare adoptare a tehnologiei, inclusiv inteligența artificială (AI) și învățarea automată.
Oficialul de la Pentagon a mai spus că armata SUA trebuie să țină cont de lecțiile învățate în ultimii șaptezeci și cinci de ani și să accepte așa-numitul „caracter neregulat” al conflictelor.
„Doctrina, antrenarea și instruirea noastră pentru conflicte se concentrează excesiv pe menținerea descurajării sau pe câștigarea războaielor convențional, când, de fapt, realitatea este că războiul modern nu este chiar atât de clar”, a explicat Cohen.