Fortune Global 500, topul celor mai mari companii din lume în funcţie de venituri a fost dat publicităţii. CEFC China, compania care a preluat Rompetrol, se află pe locul 229, cu veniturile de 41,845 miliarde de dolari. Este pentru a treia oară când compania chineză apare în această listă și pentru prima oară în top 300, urcând 113 poziţii comparativ cu anul trecut. Este singura afacere privată din Shanghai care intră în top 500.
În ultimii ani, odată cu achiziționarea de resurse în străinătate, compania CEFC China a construit o bine-organizată bancă internațională de investiții și de grup de investiții în sectorul energetic, sub conducerea presedintelui Ye Jianming. Intenţia este de a se crea un brand influent pe plan internațional, se arată într-un comunicat al companiei.
CEFC China Energy este un conglomerat privat chinez cu sediul la Shanghai. Cu venituri de 220 de miliarde de yuani, reprezentând aproximativ 35 de miliarde de dolari în 2014, este una dintre cele mai mari 10 companii private din China. În 2014 compania a generat venituri în principal din petrol și gaze – 60% și servicii financiare – 25%, dar funcționează, de asemenea, într-o gamă largă de alte sectoare, cum ar fi infrastructura de transport, silvicultură, gestionarea activelor, management hotelier, servicii de depozitare, dezvoltare imobiliară și servicii de logistică.
Compania deţine peste 1.000 de benzinarii si peste 100 de stații de transbordare în Franța, Spania, România și un număr de alte țări din zona Mării Mediterane și a Mării Negre, care formează un vast sistem de terminale de petrol și gaze integrat în procese de rafinare, depozitare, transport și vânzări în Europa.
Profitând de prețuri mici ale petrolului, China CEFC şi-a asigurat aprovizionarea cu petrol pe termen lung, obţinând ţiţei prin drepturi de exploatare și investiții în Abu Dhabi, Ciad și Kazahstan.
Compania construieşte mari baze de stocare a petrolului în Portul Yangpu din Hainan, Portul Rizhao de
Shandong, și porturile din Zhuhai – Guangdong și Jingjiang – Jiangsu, precum şi o bază pentru transbordare de petrol și depozitare în Fujairah, în cadrul unui parteneriat strategic cu Abu Dhabi National Oil Company. Deţine petrol și instalații de gaze în Kazahstan și rezervele de petrol, de transport maritim și facilitățile logistice în portul Batumi din Georgia.
Prin investiții în logistică și infrastructură în Asia Centrală, Marea Neagră și Marea Mediterană,
CEFC China a promovat cooperarea logistică între porturile din aceste regiuni și parenerii chinezi ai acestora din Rizhao, Dalian și Yingkou.
S-a înființat o companie logistică împreună cu China Railway Corporation în domeniul transporturilor de gaz natural lichefiat GNL pe calea ferată, și o flotă comercială de stocare cu Singapore ca bază împreună cu China State Shipbuilding Corporation CSSC, pentru a avea acces atât pe piața internă și pe piața internațională. De asemenea, CEFC China lucrează de asemenea cu Sinochem, rafinăriile din Shandong și cu CPC Corporation, Taiwan, în vânzările de produse petroliere din Asia de Sud-Est.
Având în vedere natura intensivă a capitalului în industria petrolieră, CEFC China integrează finanțele cu energia prin crearea unei platforme financiară atotcuprinzătoare, oferind servicii bancare, titluri de valoare, finanțe, contracte futures, gestionarea activelor și fonduri. Având licențe financiare complete, compania urmărește să-şi promoveze strategiile sale specifice, cu ajutorul propriului său sistem financiar solid.
În martie 2016, în prezența președintelui chinez și a președintele ceh, CEFC China a devenit prima companie privata din China care deţine un pachet majoritar într-o bancă europeană, odată cu pachetului de control în J&T Finance Group.
Cu al doilea său sediu central înființat în Republica Cehă, CEFC China face din brațul de investiții bancare un vehicul care gestionează interacțiunile dintre piaţa internă şi cele globale.
Compania a intrat recent într-un parteneriat strategic cu Georgia, care se bucură de avantaje geopolitice. Cu Eurasia Group stabilit în această țară ca sediu regional, se va consolida și mai mult interconectarea dintre Europa și Asia, o mai bună integrare a resurselor de petrol și gaze din amonte în Rusia, Orientul Mijlociu și Asia Centrală.
Compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas şi China Energy Company Limited CEFC au semnat în aprilie 2016 documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture, compania chineză devenind acţionar majoritar cu 51%, iar participarea KMG în noul joint-venture va fi de 49%.
Capital.ro anunța încă de la jumătatea lunii decembrie 2015 că CEFC China este interesată de preluarea pachetului majoritar de acțiuni al companiei KMG International, fostul grup Rompetrol care deține rafinăriile Petromidia și Vega Ploiești.