Forumul Economic Mondial 2025. Printre temele centrale se numără răspunsul la șocurile geopolitice, creșterea economică pentru îmbunătățirea standardelor de viață și gestionarea tranziției energetice. Pe fondul incertitudinilor geo-economice și tensiunilor comerciale, liderii discută despre soluții inovatoare în tehnologie, cum ar fi inteligența artificială, calculul cuantic și biotehnologia.
Forumul Economic Mondial 2025. Vor participa mai mulți lideri din toată lumea
Potrivit unui sondaj recent al Forumului, conflictul armat reprezintă cel mai mare risc pentru 2025, urmat de fenomenele meteo extreme. Dezinformarea este văzută drept o amenințare majoră pe termen scurt, în timp ce, pe termen lung, crizele de mediu domină lista riscurilor globale.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz și Volodimir Zelenski se numără printre liderii care susțin discursuri. Discuțiile de miercuri includ participarea unor oficiali de rang înalt din Orientul Mijlociu, iar agenda se concentrează pe situația din Gaza și posibilul armistițiu între Israel și Hamas. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat recent încheierea unui acord pentru returnarea ostaticilor.
Donald Trump urmează să se adreseze participanților la reuniune printr-un mesaj virtual
În prima zi a evenimentului, Donald Trump a depus jurământul ca al 47-lea președinte al Statelor Unite și urmează să se adreseze participanților la reuniune printr-un mesaj virtual, programat pe 23 ianuarie.
Revenirea lui Trump la Casa Albă este aşteptată să domine discuţiile de la Davos, în contextul în care acesta a criticat de mai multe ori temele abordate la Davos, precum schemele climatice. Președintele american a spus de mai multe ori că vrea să renunțe la controversatul Green Deal.
Trump a subliniat, într-un discurs din 2020, faptul că lumea nu ar trebui să asculte de „profeții veșnici ai dezastrului”. Într-un discurs rostit cu doar câteva minute înainte ca activista adolescentă Greta Thunberg să se adreseze unei sesiuni intitulate Evitarea unei apocalipse climatice, Trump a avertizat că există forțe la lucru care urmăresc „să ne distrugă economia și să ne distrugă țara sau să ne eradicheze libertatea”.
„Acesta nu este un moment pentru pesimism. Acesta este un moment pentru optimism. Pentru a îmbrățișa posibilitățile de mâine, trebuie să respingem profiturile perene ale catastrofei și predicțiile lor apocaliptice. Ei sunt moștenitorii ghicitorilor nebuni de ieri.
Ei vor să ne vadă cum o ducem rău, dar noi nu permitem să se întâmple asta. Ei au prezis o criză de suprapopulare în anii 1960, foamete în masă în anii 1970 și sfârșitul petrolului în anii 1990. Acești alarmiști cer întotdeauna același lucru: putere absolută pentru a domina, transforma și controla fiecare aspect al vieții noastre. Nu îi vom lăsa niciodată pe socialiștii radicali să ne distrugă economia, să ne distrugă țara sau să ne eradicheze libertatea”, a explicat el la momentul respectiv.