Omenirea pare din ce în ce mai vulnerabilă la riscurile legate de criza financiară şi de catastrofele naturale, avertizează Forumul economic mondial (WEF), în raportul său pe 2013 asupra riscurilor globale, dat publicităţii la Geneva, transmite AFP.
Riscurile legate de criza financiară care se prelungeşte deturnează atenţia "de la schimbarea climatică, în timp ce evenimentele meteorologice extreme se înmulţesc", scriu experţii WEF, cel care organizează în fiecare an, la sfârşitul lunii ianuarie, Forumul de la Davos.
Raportul prezentat marţi are la bază o anchetă realizată în rândul a 1.000 de experţi şi decidenţi, care s-au declarat uşor mai pesimişti faţă de perspectivele deceniului decât în urmă cu un an.
După un 2012 marcat de uraganul Sandy în SUA şi de inundaţiile din China, experţii consideră deosebit de îngrijorătoare creşterea emisiilor de gaze cu efect de seră şi denunţă incapacitatea statelor de "a se adapta la schimbările climatice", ceea ce determină un risc de mediu "ale cărui efecte vor fi mai marcante în următorul deceniu".
După cum atenţionează Lee Howell, directorul general al WEF şi responsabilul raportului, ‘capacitatea de rezistenţă naţională faţă de riscurile mondiale trebuie să constituie o prioritate’.
La rândul său, John Drzik, director general al firmei de consultanţă Oliver Wyman Group, a prezis că ‘două furtuni, una de mediu şi una economică, vor sfârşi prin a intra în coliziune’, şi a atras atenţia că prosperitatea generaţiilor viitoare va fi pusă în pericol ‘dacă nu vom afecta resursele necesare pentru reducerea riscului în creştere de evenimente climatice severe’.
Experţii WEF denunţă, de asemenea, noul fenomen al ‘ciber-incendiilor spontane’, provocate pe Internet de evenimente precum ‘un film critic faţă de islam pe Youtube’, şi care declanşează tulburări publice. ‘Într-o lume în care rolul tradiţional de paznic pe care îl juca presa îşi pierde din importanţă, trebuie să ne întrebăm care ar fi mijloacele de stingere a acestor incendii’, afirmă raportul.
Acesta atrage atenţia şi asupra unui alt risc pentru omenire în 2013, în domeniul sănătăţii, legat de "o rezistenţă tot mai mare la antibiotice", şi care "riscă să dea lovitura de graţie sistemelor noastre de asigurări de sănătate deficitare". În fine, WEF relevă şi riscul constituit de pandemii, "favorizate de o lume hiper-conectată".