Directori executivi ai unora dintre cele mai mari companii din Europa intenţionează să-şi consolideze legăturile cu Iranul, în condiţiile în care Republica Islamică se pregătește să se alăture economiei globale, scrie Bloomberg.
500 de reprezentanţi ai unor companii precum Alstom SA, RWE AG, Bursa de la Teheran și ai companiei iraniene de petrol Național Iranian Oil Co. se vor întâlni joi şi vineri la Geneva, pentru a discuta despre toate problemele, de la cele comerciale la chestiunile diplomatice în cel de-al Forum Europa- Iran.
Evenimentul este prima conferință de investiții majoră care are loc de când Iranul ajuns în Iulie la un acord cu puterile internaționale în vederea ușurării sancțiunilor economice în schimbul unor măsuri în privinţa programul său nuclear. În timp ce Elveția a devenit prima țară care a ridicat restricțiile comerciale ale Iranului luna trecută, companiile sunt încă legate de interdicţiile de până acum ale SUA și ale Uniunii Europeane.
Europa este în "pole-position" odată cu ridicarea sancțiunilor, spune într-un interviu iniţiatorul conferinței Esfandyar Batmanghelidj. "Relațiile politice sunt pe rol, iar liderii afacerilor europene îşi cunosc omologii din Iran."
În 2014, conferința inaugurală de la Londra a încercat să aducă relaţiile comerciale cu Iranul la nivel global. Acum se pune accent pe punerea în aplicare, a spus Batmanghelidj.
Iranul ar putea exporta în plus o jumătate plus un milion de barili pe zi în mai puţin de o săptămână de la ridicarea restricțiilor comerciale internaționale, a spus în luna August ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, iar marii producători de petrol și gaze, cum ar fi Eni SpA, Royal Dutch Shell Plc și Total SA au căutat moduri de a profita de deschiderea statului bogat în resurse naturale.
Cu toate acestea, marele premiu ar putea fi accesul la populaţia de 80 de milioane de locuitori ai Iranului, a spus Batmanghelidj.
"Povestea de deschiderii Iranului se referă cel mai adesea la rezervele de petrol uriașe și potențialul infrastructurii", a spus el. Dar marile oportunităţi pot veni de la "avantajul utilizatorului final și posibilitatea de a din Iran o piaţă unde produsele și serviciile sunt livrate la nivel de stradă."
Țări europene și oficiali guvernamentali au inceput deja să ajungă în Iran. Președintele austriac Heinz Fischer a devenit primul șef de stat care a vizitat această ţară în ultimii 10 de ani, în timp ce Arnaud Breuillac, presedintele diviziei de explorare și producție a companiei Total, a purtat discuții duminică, la Teheran, cu compania naţională a petrolului.
Iranul are scopul de a reduce inflația la o singură cifra, până în 2017 de la 15% în Iunie și să stimuleze expansiunea economică în condiţiile intrării în vigoare a acordului privind ridicarea sancțiunilor internaţionale, a anunţat Banca Centrală a Iranului. Vorbind într-un interviu luna trecută, vicepreședintele Mohammad Bagher Nobakht a declarat că se așteaptă la o creștere economică de peste 5% în 2016, de la aşteptările de 3% în acest an.
Mergând înapoi în Elveția, comercianții de la Vitol Group, Glencore Plc și Trafigura Beheer BV, o parte dintre campionii tranzacţiilor cu petrol la nivel global, aşteaptă de asemenea cu nerăbdare ridicarea sancțiunilor impuse de SUA și UE, care interzic comercializarea petrolului iranian.
În timp ce Iranul și puterile lumii s-au apropiat de un acord în această vară, directorii Glencore și oficialii iranieni a avut "discuții exploratorii" cu privire la "potențiale oportunități de afaceri care fac obiectul eliminarea sancțiunilor", a anunţat societatea comercială într-o declarație din luna Iulie.
Societăţile de tranzacționare au oprit în mare măsură comercializarea petrolului iranian și a produselor rafinate în 2012 și 2013, după ce SUA și Europa au introdus cele mai recente sancțiuni. Anterior, Vitol, Trafigura și Glencore au fost în mod regulat printre primii cinci furnizori de benzină în Iran, arată estimările.
Glencore a ținut pasul în relația sa cu Iranul, prin activitatea sa de tranzacționare a mărfurilor, în condiţiile în care produsele agricole și alimentare nu au fost supuse sancțiunilor.