La Forumul Top Angajatori, dedicat domeniului muncii din România, au participat cele mai reprezentative companii private din țară, dar și reprezentanți ai Guvernului. Un panel de interes a fost cel al legislației din domeniul muncii și taxarea acesteia.

Speakerii prezenți la panel au fost după cum urmează:

  • Cristian Vasilcoiu, Secretar de Stat Ministerul Muncii
  • Gabriel Biriș, avocat, expert fiscalitate
  • Elena Cozianu, director HR Altex Romania
  • Elena Panțîru, Consilier Juridic Pro VP și reprezentant al Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă (PIFM)
  • Christian von Albrichsfeld, General Manager Continental România
  • Zoe Dobre, Director HR City Grill

Unul dintre invitații Forumului Top Angajatori a fost Gabriel Biriș, avocat și expert în fiscalitate. Acesta a afirmat în cadrul panelului că politicile publice în domeniul muncii trebuie adaptate în funcție de două categorii de angajați: cei care respectă legea și cei care nu o fac.

„Decât sa condamn pe unul nevinovat mai bine îi scap pe toți. Nu suntem în stare sa impunem respectarea legii, așa că îi afectăm pe cei care o respectă. Pentru o parte din cei ce sunt angajati part-time, îi lovim pe toți. Genul acesta de politici publice, din punctul meu de vedere nu sunt acceptate.”, a explicat Gabriel Biriș.

„În Constituție este ajustarea sarcinii fiscale. Noi discutăm niște chestiuni punctuale, și dacă tot vorbim de taxarea muncii, trebuie să vorbim și de legislația muncii.”, a afirmat expertul în fiscalitate.

Sarcina muncii este de 43,3%, iar statul oprește de aici aproape jumătate

Gabriel Biriș a precizat că sarcina muncii este de 43,3%, adică statul ia aproape jumătate și ajung până la 3% pentru veniturile din dividente.

„Noi am încercat să facem o reformă foarte comprehensivă în care să nu conteze cum câștigi, ci cât câștigi. Până când nu adresăm această problemă vom avea tot felul de oropsiți și de privilegiați. Cifrele vorbesc, nu poți sa compari 3 cu 43.”, a mai declarat avocatul.

Măsurile luate cu privire la diminuarea crizei bugetare au fost prea punctuale pentru a rezolva problema

„Ne-am dat seama că exista o breșă, adică să ne plătim angajații cu salarii mari prin microintreprinderi. În momentul în care a scăzut cota unică, a apărut această măsură, apoi a crescut abrupt ponderea de venit de la sectorul impozitului pe venit. Apoi s-a eliminat consultanța cu managementul și mulți și-au făcut firme și au început să factureze prin microintreprinderi.

Prin Ordonanța 16, datorită crizei bugetare, s-a încercat reducerea deficitului cu niște măsuri care sunt atât de punctuale încât nu rezolvă problema. 20 de economiști au prezentat un studiu în aprilie prin care au arătat că au luat cu penseta câte o măsură de aici, câte o măsură de acolo.”, a conchis Biriș.

Oamenii au clamat lipsa de predictibilitate

„Măsurile de la Ordonanța 16 s-au luat în secret, au fost un secret de stat, iar până când nu au fost abordate nu s-a schimbat o virgulă. Suntem în situația asta, oamenii au clamat lipsa de predictibilitate. Începând cu 1 august, au modificat-o din nou, după ce i-ai obligat să mărească salariile, după doua luni iar s-a schimbat.

De la 1 august, au intrat in vigoare niște măsuri pe partea de part-time. Abia ieri a fost aprobat formularul 112. Cum poți să vorbești de stabilitate și predictibilitate…”, a încheiat Gabriel Biriș.

Capital Top 100 Angajatori va fi disponibil la chioșcuri din 23 septembrie

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost lansat Capital Top 100 Angajatori ediția 2022, unul din proiectele speciale ale revistei Capital unde sunt prezentate cele mai atractive companii din România din domenii precum agricultură și industrie alimentară, bănci și asigurări, industrie grea și ușoară, energie, producție, servicii, construcții, transporturi. Capital Top 100 Angajatori va fi disponibil la chioșcuri și pe www.agoramag.ro începând cu 23 septembrie.

Forumul Capital Top Angajatori este organizat cu sprijinul partenerilor: Philip Morris România, Cargo Partner, TotalSoft, Reciclad`OR, Case lemn Bernard, Rewire Interior Design și One Club.