Evenimentul reunește lideri de top din domeniul afacerilor globale și climatice din peste 18 țări. Aceștia vor discuta despre cele mai presante provocări și oportunități legate de Tranziția Verde.

Cine va fi prezent la Forumul Tranziției Verzi

Pentru prima dată, Forumul Tranziției Verzi 4.0: Noi perspective pentru Europa Centrală și de Est (ECE), organizat de Dir.bg și 3E-news, va reuni trei comisari europeni. Aceștia sunt Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil pentru Green Deal; Iliana Ivanova, comisar pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret; și Nicola Schmit, comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale. Fostul secretar de stat american John Kerry, cunoscut pentru implicarea sa activă în lupta împotriva schimbărilor climatice, va lua, de asemenea, parte la eveniment. El va împărtăși perspective valoroase cu privire la eforturile globale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

La unul dintre cele mai importante evenimente pentru Green Deal vor participa peste 20 de miniștri din regiunea Europei Centrale și de Est. Aceștia vor împărtăși strategiile și inițiativele naționale de promovare a tehnologiilor verzi și a inovării în țările lor. Din partea bulgară, vor partipa premierul Dimitar Glavchev, ministrul finanțelor, Lyudmila Petkova, ministrul transporturilor, Georgi Gvozdeykov, ministrul energiei, Vladimir Malinov, ministrul agriculturii. Nu vor lipsi nici Georgi Tahov, ministrul economiei și industriei, Petko Nikolov, ministrul Ecologiei Petar Dimitrov, ministrul Muncii și Politicii Sociale Ivaylo Ivanov, ministrul Inovării și Creșterii Rosen Karadimov, ministrul e-guvernării Valentin Mundrov, ministrul Educației Galin Tsokov. De asemenea, vor fi prezenți și miniștrii din regiunea Europei Centrale și de Est.

Prințul El Hassan bin Talal, fratele regelui Iordaniei, se va adresa, de asemenea, invitaților la conferință. Prințul El Hassan bin Talal este o figură angajată și proeminentă în domeniul schimbărilor climatice, al dezvoltării durabile și al inovării. Primarii din Sofia și Pristina vor comenta viitorul orașelor verzi în timpul reuniunii.

Dezbaterea privind tranziția ecologică la Forumul Tranziției Verzi

Cel mai mare și mai important summit din Europa Centrală și de Est (ECE) influențează dezbaterea privind tranziția ecologică. Se va discuta nu numai despre oportunitățile de investiții, tehnologiile și infrastructura ecologică. Se va vorbi și despre aspectele sociale și economice ale tranziției către economii cu emisii reduse de carbon și durabile. Temele discuțiilor de trei zile sunt importante pentru o serie de sectoare de vârf din economie. Stabilesc agenda dezbaterilor și a tendințelor pentru a lua măsuri concrete și a construi un viitor mai durabil.

Cele mai importante teme din cadrul evenimentului

Printre temele cheie ale unuia dintre cele mai importante evenimente Green Deal din regiune se numără:

Finanțarea sustenabilității

Conferința se deschide cu un accent pe mobilizarea capitalului pentru finanțarea ecologică. Nu este uitat nici rolul instituțiilor financiare în tranziția ecologică. De asemenea, se pune accentul și pe instrumentele și mecanismele financiare de sprijinire a investițiilor în proiecte. Acestea vizează dezvoltarea durabilă și reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Printre participanții la panel se vor număra Iliyana Tsanova, director general adjunct și ofițer-șef pentru riscuri la Comisia Europeană, Kyriacos Kakouris, vicepreședinte al Băncii Europene de Investiții (BEI), Tsanko Arabadzhiev. Vor fi prezenți la eveniment și directorul general al Băncii Bulgare de Dezvoltare (BDB), Fondul European de Investiții, Kameliya Mineva, director ulgeneral al ProCredit Bank, Krassimira Raycheva, directorul de țară la Visa Bulgaria, Dr. Manyu Moravenov, directorul general al Bursei de Valori Bulgare.

Inovarea în economia verde

Tranziția ecologică nu este doar o provocare, ci și o oportunitate pentru inovare și noi modele de afaceri. Conferința va trece în revistă cele mai recente evoluții tehnologice și inovatoare în domeniul energiei regenerabile, al eficienței energetice, al transportului durabil, al economiei circulare, al reciclării și în alte sectoare. Acestea din urmă contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la protejarea mediului.

Printre participanții la panel se vor număra Yalchin Rafiyev, negociator principal pentru COP29 Azerbaidjan. De asemenea, este și ministrul adjunct al afacerilor externe, Cosmin Ghita, directorul general, Cernavoda NPP și mulți alții.

Transformarea energiei

Realizarea unui mix energetic echilibrat și durabil este o sarcină dificilă. Aceasta necesită explorarea unor abordări integrate și extinderea rețelelor transfrontaliere de comercializare a energiei.

La discuțiile pe aceste subiecte și pe alte subiecte interesante legate de energie se vor alătura Kristian Ruby, secretar general la Eurelectric, Nadežda Kokotović, director general al Brussels Energy Club, Karel Kral, director general al Electrohold Bulgaria Group. De la forum nu va lipsi nici Joe Phillips, șeful Fondului de investiții al Inițiativei celor Trei Mări. Vor fi și mulți alți participanți care au legătură directă cu transformarea energetică din regiune.

Agricultura inteligentă din punct de vedere climatic și securitatea alimentară

Agricultura este unul dintre cele mai dificile sectoare în lupta împotriva schimbărilor climatice. Cea mai mare reuniune de tranziție verde din CEE va vorbi despre următoarea generație de soluții agricole și Deep Agritech, despre implementarea modelelor circulare în agricultură și despre decarbonizarea sectorului.

Printre participanții la panel se vor număra Kristina Šermukšnytė-Alešiūnienė, CEO al AgriFood (Lituania), Christina Deligianni, cofondator și director general al Verimpact, Max Gurvits de la Vitosha Venture Partners. De asemenea, va participa la forum și Iliya Yordanov, cofondator ONDO Smart Farming Solutions și alții.

Raportarea ESG și guvernanța corporativă durabilă

În cadrul forumului, vor fi discutate subiecte legate de cadrele de raportare ESG, îmbunătățirea transparenței și a responsabilității, crearea unor lanțuri de aprovizionare durabile și etice. Se va vorbi și despre promovarea diversității și a impactului social în cultura corporativă. Printre participanții la panel se vor număra John Havens, președinte al IEEE și Planet Positive, Demian Pintos, CEO al Philip Morris Bulgaria. Va fi și Briseida Gjoza, cofondator al ConsciESG, Ellen Vasilina, președinte și fondator al Trocadero Forum Institute, și alții.

Prezența tuturor acestor personalități politice, a liderilor din mediul de afaceri și a comunității academice va asigura că evenimentul de la Sofia va fi o platformă extrem de importantă pentru a discuta problemele-cheie legate de tranziția ecologică. Forumul Tranziției Verzi 4.0 va încuraja dialogul și schimbul de experiență între diferitele părți interesate. De asemenea, va oferi o oportunitate de a împărtăși cele mai bune practici. Este o oportunitate de a construi noi parteneriate și de a crea planuri de acțiune tangibile. Rezultatele acestor discuții vor avea un impact asupra deciziilor politice și de afaceri luate astăzi și în viitor. Credem că, prin eforturile comune și angajamentul tuturor părților interesate, putem crea un viitor mai durabil și mai echitabil pentru toți.