James Olson, fost şef al contraspionajului din CIA, a vorbit despre războiul din Ucraina şi a explicat de ce Moldova ar trebui să se unească cu România ca să iasă de sub influența Rusiei. Fostul director din CIA a spus marţi seară, în direct la Sinteza Zilei, că Vladimir Putin este un om foarte periculos, un criminal de război.

„Este o persoană foarte periculoasă pentru stabilitatea în lume şi pentru pace şi probabil că situaţia va continua mulţi ani”, a declarat James Olson.

În opinia sa, este grav că Vladimir Putin trimite arme în Belarus.

„Moldova este o ţintă potenţială pentru aceste arme”, a apreciat fostul şef din CIA.

Republica Moldova trece printr-un mare risc

„Ne înspăimântă disperarea lui Putin atunci când se confruntă cu ceea ce se întâmplă în Ucraina şi poate recurge la acţiuni iraţionale, inclusiv folosirea de arme nucleare strategice sau tactice. Este o ameninţare gravă”, a spus el la Antena 3.

Întrebat dacă este momentul potrivit ca România şi Moldova să discute despre reunificare, James Olson a apreciat că este momentul potrivit, pentru că Moldova traversează o stare de pericol extrem.

„Este clar că fie prin Transnistria sau din alte locuri Rusia poate ataca Moldova. Ştim că serviciile de informaţii ruseşti au încercat să o răstoarne pe doamna preşedintă Sandu. Acest lucru e ceva grav, deci Moldova trece printr-un mare risc.

Nu cred că o discuţie despre unire ar fi nepotrivită, cred că ar fi chiar o mişcare inteligentă din partea Moldovei şi a României”, a comentat acesta.

Apărarea graniţei de est ar fi mult mai puternică pentru NATO

El a explicat că ruşii ar reacţiona în mod vehement.

„Am văzut ce spune Lavrov când ameninţă Moldova cu distrugerea dacă se uneşte cu România şi intră în NATO. Cred că totuşi are sens ca Moldova şi România să îşi alăture forţele. Din punct de vedere etnic, cultural şi lingvistic sunt aceleaşi persoane şi soluţia aceasta ar fi foarte bună pentru securitatea regională.

Aceasta ar însemna şi că apărarea graniţei de est ar fi mult mai puternică pentru NATO, dacă Moldova face parte din România”, a arătat fostul director din CIA.

Țările din NATO şi întreaga lume ar reacţiona în mod pozitiv

Întrebat dacă SUA, ţările din NATO şi Uniunea Europeană ar sprijini o asemenea decizie, oficialul american a spus țările NATO şi liderii americani arată că înţeleg ameninţarea la adresa Moldovei.

„Discuţiile strategice purtate la Bucureşti ne-au permis să ne reafirmăm angajamentul în favoarea securităţii Moldovei. Cred că ţările din NATO şi întreaga lume ar reacţiona în mod pozitiv la reunificare”, a punctat acesta.