Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună afirmă că chestiunea vârstei de pensionare trebuie rezolvată în bloc, pentru toate profesiile cu derogări, nu pe bucăţele, ea adăugând că este „o ipocrizie politică şi socială maximă” să se vorbească numai de pensionările din magistratură.
„Despre pensiile speciale şi vârsta de pensionare, aş avea de spus întâi că este o ipocrizie politică şi socială maximă să vorbim numai de magistratură. Reamintesc că în vreme ce din magistratură se poate ieşi la 48 de ani în cazul cel mai fericit, la Interne se poate ieşi la 39 de ani. Chestiunea vârstei de pensionare trebuie rezolvată în bloc, pentru toate profesiile unde există derogări, nu pe bucăţele”, a scris Raluca Prună joi seara, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Ea adaugă că în magistratură pensionarea trebuie să fie permisă exclusiv pentru anii de muncă din sistemul judiciar şi ca magistrat.
„Adică 25 de ani vechime ca judecător sau procuror – nu în avocatură, nu în diplomaţie, nu la învârtit hârtii prin CSM în funcţii care nu necesită mai mult decât un bacalaureat luat pe bune. Dacă anii din avocatură continuă să fie consideraţi vechime în magistratură, vom avea în continuare magistraţi deveniţi avocaţi şi reîntorşi în magistratură exact cât să iasă la pensie de acolo şi să ia pensia specială. Bun simţ nu există – de la avocaţi trecuţi vreo câteva luni pe la ÎCCJ înainte de pensionarea din magistratură, la avocaţi reîntorşi la parchete de pe lângă judecătorii am vazut totul. Şi este un afront pentru magistratul de carieră”, evidenţiază fostul ministru al Justiţiei.
Raluca Prună: Este profund imoral să ia două pensii
Prună menţionează şi că dacă avocatura rămâne vechime calculată în magistratură se pune şi întrebarea unei contribuţii în parte de la casa de pensii a avocaţilor. „Este profund imoral ca un avocat a cărui vechime contează ca vechime în magistratură să ia pentru anii de avocatură două pensii cum ar veni”, subliniază ea.
Fostul ministru în guvernarea Cioloş concluzionează că „chestiunea pensionărilor din magistratură rămâne marea provocare pentru 2021, cuplată cu chestiunea nerezolvată a absolvenţilor de INM”.
„Nu putem aştepta minuni acum de la niciun guvern. Trebuie să nu uităm cine a produs acest haos în timpul guvernării PSD (unul Toader şi cu altul Iordache) şi nici cine a stat frumos în mandat şi nu a făcut mare lucru în ultimul an. Că aşa e cu mandatul de la Justiţie, dacă faci atragi critici, dacă stai se numeşte că eşti un ministru foarte bun”, mai spune Raluca Prună.
Ministerul Justiţiei va propune creşterea vârstei de pensionare pentru magistraţi, astfel încât să nu mai existe situaţii în care judecători sau procurori să se pensioneze la 48 de ani, a declarat joi noul ministru al Justiţiei, Stelian Ion.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea