Petcu a declarat că este importantă crearea unui Program Naţional de Dezvoltare Locală ( PNDL) nou, pentru gaze, care să dea posibilitatea tuturor unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) să construiască reţele pe bani de la bugetul statului.
„Sper că vom găsi destulă maturitate în Parlament să adoptăm legea offshore şi să putem să dăm drumul la partea de extracţie din zona Mării Negre, apoi următoarea prioritate pentru gazele din Marea Neagră ca şi consum pentru România este legată de extinderea reţelelor de gaze (…) Până acum am avut PNDL pentru şcoli, grădiniţe, apă, canal, asfalt, acum să fie un PNDL pentru gaze. Prin reţele de gaze se rezolvă modul în care se încălzeşte fiecare gospodărie pentru că la ora actuală avem o escaladare a preţului lemnelor de foc şi probabil va fi acest interes al oamenilor pentru a fi racordaţi la gaze. Al doilea lucru este legat de perspectiva dezvoltării economice a acelei localităţi, ca atare am început discuţiile şi am creat un grup de lucru din care fac parte Ministerul Dezvoltării, Ministerul Energiei şi Ministerul Economiei, grup de lucru care să scrie un nou PNDL, un program nou pentru gaze”, a declarat Toma Petcu.
El spune că acest grup de lucru „trebuie să livreze” până la sfârşitul anului programul PNDL care să dea posibilitatea fiecărei UAT să construiască aceste reţele „pe bani de la bugetul statului, de la Ministerul Dezvoltării”.
„Vreau să menţionez faptul că am susţinut de când eram ministrul Energiei şi din calitatea de parlamentar şi membru al Comisiei de Industrii ca în acest program să se introducă şi partea de branşament, adică nu doar să tragem conductele într-o localitate, ci să se finanţeze inclusiv branşamentul şi contorizarea până la om la poartă. Eu sper şi sunt convins că, aşa cum merg lucrurile, acest program va fi aprobat odată cu bugetul naţional pentru anul următor, un program care pentru multe UAT-uri din judeţul nostru reprezintă unul foarte interesant şi de care aproape toate au nevoie”, a adăugat Toma Petcu. AGERPRES