Fost ministru al Justiției, Tudorel Toader: Iohannis are trei bariere în calea candidaturii la Senat

klaus iohannis

SURSA FOTO: Administrația Prezidențială

Tudorel Toader, fost ministrul al Justiției, a explicat care sunt barierele din calea candidaturii lui Klaus Iohannis la Senat. El a subliniat că propunerea legislativă depusă de PNL va fi blocată.

Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader: Iohannis are trei bariere în calea candidaturii la Senat

Tudorel Toader, fost ministrul al Justiției, a explicat care sunt barierele din calea candidaturii lui Klaus Iohannis la Senat. El a subliniat că propunerea legislativă depusă de PNL se va bloca la un moment dat, în funcţie de decizia instanței. Însă, mai spune el, dacă totuși această lege va trece atunci se va crea un precedent şi orice simplu cetăţean poate din acel moment să candideze în calitate de independent fără a avea susținători. Mai mult, el a subliniat că acest demers încalcă forma actuală a legii care prin aceste modificări devine interpretabilă.

„Atunci când legea este interpretabilă, discutabilă, poate fi forțată, cum a făcut și precedentul președinte. Legea în vigoare este limpede este clară: candidaturile independente, nu se admit pe listele partidelor. Eu cred că acest scenariu nu va rezista, pentru că sunt trei bariere și cel puțin la una dintre ele demersul se va opri.

Prima barieră este validarea candidaturii de către BEC. Ceea ce eu cred că BEC-ul nu va face. Nu va valida candidatura. A doua barieră, validarea membrilor Senatului și cred că Plenul se va opune la o astfel de alegere de demnitate, obținută în condițiile pe care le știm cu toții.

A treia barieră este instanța de judecată, care n-are cum să nu constate faptul că s-a încălcat articolul 52, alineatul 6 din legea cu privire la alegeri 208/ 2015. Dacă trece peste cele trei bariere, înseamnă că se poate face orice în România. Eu încă nu cred că-i posibil.

Dacă așa se întâmplă, să nu forțăm legea să o încălcăm de-a dreptul păi, atunci candidez și eu pe o funcție și mă duc la BEC fără liste de susținător, că dacă unul poate, poate și un simplu cetățean român. Dar repet, la una din cele trei bariere, demersuri se va opri”, a spus Tudorel Toader, la Antena 3 CNN.

Este incompatibilitate

Tudorel Toader a spus că își amintește că, în trecutul nu foarte îndepărtat, se discuta despre o incompatibilitate și că s-a dat un termen până când s-a obținut o demnitate. El a menționat că subiectul a fost închis odată cu intrarea sub umbrela demnității și a subliniat că totul depinde de instanța de judecată.

Toader a evocat cazuri cunoscute de senatori care au fost revocați din funcție pentru că au ocupat posturi pe nedrept, iar instanța s-a pronunțat în consecință. El a exprimat încrederea în această variantă, adăugând că are și alte convingeri. A subliniat că nu este întâmplător faptul că Biroul Electoral nu a putut să se întâlnească recent, deoarece a lipsit reprezentantul PNL-ului, și că se pare că se caută o interpretare favorabilă în cadrul Biroului Electoral, similară celei oferite de autorul ordonanței 13 Consiliului Legislativ, care a propus o teorie a independenților.

Totodată, Toader a menționat că Consiliul Legislativ s-a referit la decizia din 2004, într-un context istoric diferit, subliniind că între timp România a aderat la Uniunea Europeană și că, conform Comisiei de la Veneția, este nevoie de un cod cu bune maniere. A adăugat că, în acest interval, Curtea a emis numeroase decizii de neconstituționalitate pentru legi cu caracter individual și că a luat în considerare securitatea raporturilor juridice.

El a conchis că nu se poate face o comparație cu cazul Cernea, subliniind unicitatea funcției respective în țară. Toader a apreciat o afirmație făcută recent de cineva, comparând rolul președintelui țării cu cel al unui arbitru în fotbal, menționând că acesta trebuie să fie imparțial între puterile statului, astfel încât țara să nu fie lăsată fără un arbitru între cele trei puteri.