“Datoria Greciei nu poate fi suportabilă fără o ştergere masivă a datoriei, specificată în mod politicos cu termenul de restructurare, indiferent de reformele pe care guvernul grec le va aplica”, a spus Virmani. “În zona euro, statele cele mai solide au refuzat să recunoască această realitate, chiar şi după ce FMI a început, poate un pic cam târziu, să o admită”, a adăugat Virmani, care a făcut parte din consiliul de administraţie al Fondului Monetar Internaţional între 2009 şi octombrie 2012.

Potrivit lui Virmani, revine ţărilor europene ale căror instituţii financiare au părăsit de urgenţă Grecia şi altor ţări lovite de criza datoriei să asigure ‘cea mai mare parte’ a acestei ştergeri.

Grecia, care aşteaptă plata unei tranşe de ajutor vitale pentru finanţele ei, se confruntă cu o problemă dublă de finanţare şi cu datoria abisală pe care creditorii săi internaţionali – FMI, Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană -,  se luptă să o soluţioneze.

Miniştrii de finanţe din zona euro ar putea anunţa că au găsit un teren comun de înţelegere la reuniunea lor de luni, chiar dacă Germania a declarat joi că la un acord nu se va ajunge mai devreme de câteva săptămâni. “Cu cât se amână decizia, cu atât va fi costul mai mare pentru creditori şi populaţia greacă”, a explicat Virmani.

Sursa: Agerpres