Grupul belgian Etex, unul dintre cei mai mari producători şi furnizori de materiale de construcţii din lume, a cumpărat în noiembrie 2011 divizia de gips a grupului francez Lafarge, într-o tranzacţie evaluată la circa 1 mld. euro. Companiile achiziţionate au fost integrate sub brandul Siniat, controlat de Etex în proporţie de 80% şi de Lafarge, cu 20%. După cinci ani de la tranzacţie, Etex va deveni acţionar unic.
În România, Lafarge Arcom Gips a fost înfiinţată în 2001, după preluarea de către Lafarge a 50% din acţiunile companiei de construcţii Arcom Bucureşti, controlată acum de omul de afaceri George Becali. În momentul achiziţiei de către Etex, Lafarge deţinea o participaţie de 90%, iar Arcom 10%. Cu câteva luni înainte de vânzarea diviziei, George Becali spunea că vrea să obţină pe partea sa din afacere circa 5 mil. euro. Noua conducere a companiei nu a vrut să facă publică valoarea tranzacţiei la nivel local. Tot ca parte a procesului de achiziţie belgienii au delistat compania de la Bursa de Valori Bucureşti.
Planuri de extindere
Siniat a moştenit de la Lafarge Arcom Gips un teren de 30 de hectare localizat în apropierea Complexului Energetic Turceni din Gorj. Încă din 2008, francezii şi-au exprimat intenţia construirii unei noi fabrici aici, însă au condiţionat investiţia de posibilitatea obţinerii de materie primă de la termocentrală. Fabricile de gips-carton pot utiliza gipsul sintetic provenit de la termocentrale în urma procesului de desulfurare, ca înlocuitor pentru gipsul natural, în contextul în care deschiderea unei cariere durează circa doi ani.
„Am ajuns la o înţelegere cu Turceni pentru materia primă, iar acum calculăm diferite scenarii cu privire la capacitatea de producţie. Va fi oricum peste capacitate fabricii din Bucureşti (17 mil. mp n.red.). Investiţia va fi susţinută integral din fondurile Etex“, a declarat Marc-Andre Fritsche, directorul general al Siniat România.
Intenţia de extindere vine pe fondul unei pieţe şubrezite de criză. Directorul Siniat estimează piaţa la 41-42 mil. mp pentru acest an, aproape de jumătate faţă de nivelul maxim atins în 2008, când piaţa era de 70-75 mil. mp, la o valoare de 120 mil. euro.
„Ne aşteptăm la o creştere puternică a pieţei de construcţii până în 2015, an când preconizăm începerea producţiei la Turceni, şi vrem să fim pregătiţi pentru acel moment. Noua facilitate ne va ajuta să creştem şi exporturile, care în prezent reprezintă 35% din producţia locală. În plus ne aşteptăm la noi proiecte din partea Guvernului României“, a menţionat Fritsche.
Noua fabrica va ocupa circa 10 hectare din terenul de la Turceni şi va necesita angajarea a 100 de persoane. La momentul anunţării investiţiei de către Lafarge, costul dezvoltării fabricii era estimat la 20-30 mil. euro.
Din nou pe profit
După doi ani consecutivi de pierderi, Siniat România estimează că la finalul acestui an compania va fi uşor peste zero şi se aşteaptă la o creştere a cifrei de afaceri de 1-1,5%. Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 22,6 mil. euro şi o pierdere netă de circa 730.000 euro.
Reprezentantul Siniat spune că deţine o cotă de 24% din piaţa de gips-carton şi că vrea să îşi crească cota la 27%-28% anul viitor, în contextul în care mizează pe o creştere a pieţei de circa 5% în 2013.
Grupul belgian deţine în România două fabrici. Una de gips-carton lângă Bucureşti, cu o capacitate totală de 17 mil. mp, şi una de tencuieli la Aghireşu (Cluj) cu o capacitate de 50 kt pe an. Producţia de gips-carton reprezintă circa 70% din cifra de afaceri a Siniat România.
Consumul de gips-carton în România se situează la nivelul de 2 mp pe cap de locuitor, un nivel ridicat dacă ne raportăm la media europeană de circa 2,5 mp/cap de locuitor. Spre exemplu, nemţii consumă 2,7-2,8 mp/cap de locuitor, potrivit informaţiilor furnizate de Siniat România.
Principalii competitori ai Siniat pe piaţa locală sunt Rigips, subsidiara locală a grupului Saint-Gobain, şi Knauf Gips, divizia locală a grupului german Knauf.