Despre situația din România a fost întrebat și fostul secretar general al PSD, Marian Neacșu, în prezent exclus din PSD. În Le Figaro, Neacșu arată că ”problemele penale președintele nostru are o mare problemă și partidul la fel. Absolut toate acțiunile guvernamentale sunt umbrite de această dezbatere privind justiția”, spune Neacșu, în Le Figaro.
Marian Neacșu susține că ”PSD nu poate fi în război cu toate instituțiile statului român, din cauza problemelor penale ale lui Liviu Dragnea. Cred că este timpul ca acesta să plece din funcție”, mai spune Neacșu.
Partidul Social-Democrat (PSD) trece printr-o perioadă dificilă şi se confruntă cu „cea mai gravă criză politică”, afirmă fostul preşedinte Ion Iliescu, citat de cotidianul francez Le Figaro, care observă că România este „ţara unui singur partid”.
„Succesor al Partidului Comunist, PSD a fost aproape tot timpul la putere în România. Actualul lider, Liviu Dragnea, conduce ţara în funcţie de propria agendă judiciară. El ordonă, iar partidul său cu disciplină stalinistă execută. Iar Bucureştiul, care de la 1 ianuarie va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, se supune”, comentează editorialistul Thierry Portes într-un articol publicat în cotidianul Le Figaro sub titlul „România, ţara unui singur partid”.
„Totul a început cu el şi totul continuă cu el. Ion Iliescu, omul care a înlăturat regimul Ceauşescu în 1989 înainte de a menţine controlul asupra puterii timp de un deceniu, a lăsat ţării o instituţie care, inclusiv în prezent, structurează România şi o ancorează, mai mult decât ale ţări vecine din Europa de Est, în trecutul comunist – Partidul Social-Democrat (PSD). După mai multe schimbări de nume, aceasta este actuala denumire a acestei formaţiuni, construită pe modelul partidelor leniniste din trecut, cu aceeaşi disciplină care le permite liderilor să îşi impună punctele de vedere asupra colegilor, iar apoi asupra unei societăţi şi unui stat puternic infiltrate. Începând din anul 1989, PSD a lipsit în totalitate de la putere patru ani, din 1996 până în 2000, iar, din 2004, o altă perioadă de trei ani, dar a rămas totuşi principala forţă în Parlamentul de la Bucureşti. Această formaţiune a dominat România 22 din cei 29 de ani de la căderea Zidului Berlinului, după 44 de ani de regim al partidului comunist pe care l-a succedat. Şi, spre deosebire de toate celelalte formaţiuni, dintre care multe au dispărut, acest partid a reuşit să supravieţuiască în opoziţie şi să reia rapid puterea”, notează editorialistul.
„Victoria partidului în ultimele alegeri parlamentare din decembrie 2016 îi conferă, în regimul parlamentar român, aproape toate puterile, până la viitorul scrutin parlamentar, programat în 2020. Dar, de 22 de luni, o majoritate largă de opinii, mobilizată în manifestaţii care frecvent au fost de amploare, au ajuns să deteste acest PSD care a erodat sistemul judiciar şi pe preşedintele formaţiunii, Liviu Dragnea, aflat la originea atacurilor la adresa judecătorilor care îl vizează în mai multe dosare”, subliniază Le Figaro, notând că, în timp ce Liviu Dragnea ar putea ajunge la închisoare, partidul riscă să ajungă într-o situaţie nefavorabilă în alegerile din 2020.
„Diviziunile şi deteriorarea sistemului politic al partidului sunt acum atât de evidente încât ar putea cauza înfrângerea în următoarele alegeri şi, pe termen lung, ar putea conduce la afectarea hegemoniei asupra României”, argumentează editorialistul Thierry Portes.
„Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trăieşte cea mai mare criză politică a sa”, admite Ion Iliescu, care personal nu îl apreciază pe Liviu Dragnea, a cărui „poziţie personală, cu probleme juridice, a creat fracturi interne” în PSD.
La fel ca mulţi alţi membri ai PSD, Ion Iliescu este convins, potrivit Le Figaro, că, pentru a se menţine, partidul său trebuie să întoarcă pagina Liviu Dragnea. Iliescu apreciază că, în momentul de faţă, în România, în afară de PSD, „nu există alternativă, nu este nicio altă forţă politică în stare să răspundă la nevoile societăţii”.