Fostă șefă a Casei de Pensii a spus adevărul despre recalcularea pensiilor: Mulți au înțeles greșit

pensie, bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Doina Pârcălabu, fosta șefă a Casei de Pensii a venit cu detalii în ceea ce privește recalcularea pensiilor și reducerea vârstei de pensionare ca urmare a perioadelor lucrate în grupele de muncă. Despre ce este vorba mai exact?

Doina Pârcălabu, detalii despre recalcularea pensiilor

Fostă șefă a Casei de Pensii, Doina Pârcălabu, a oferit detalii despre modul în care se realizează recalcularea pensiilor în funcție de grupele de muncă. Potrivit explicațiilor sale, persoanelor pensionate în prezent, care au lucrat în anumite grupe de muncă, nu le va fi afectat punctajul calculat pentru acele perioade.

„Atunci când vorbim de 0,5 puncte, discutăm despre punctajul acordat în luna respectivă, atunci când se calculează punctajul în lună, urmând ca apoi regula de calcul să fie preluată. (…) Spun asta pentru că mulți au înțeles că se acordă o jumătate de punct (0,5) și se înmulțește cu numărul de luni, respectiv de ani”, a subliniat Pârcălabu la Realitatea PLUS.

Ea a clarificat că adăugarea de 0,5 puncte nu se face prin înmulțirea acestei valori cu numărul de luni sau ani lucrați, ci se calculează punctajul prin raportarea salariului încasat la salariul mediu brut pe economie, la care se adaugă 0,25 sau 0,5 puncte, în funcție de situație.

De asemenea, Doina Pârcălabu a explicat că reducerea vârstei de pensionare ca urmare a perioadelor lucrate în grupele de muncă nu se acumulează la punctele de stabilitate, ci punctul de stabilitate se calculează numai pentru anii calendaristici.

Prevederile care vizează sporurile nepermanente

În noua lege a pensiilor este prevăzut faptul că se vor lua în considerare toate veniturile brute pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale, inclusiv bonusurile temporare precum al 13-lea salariu, acordurile globale sau diverse prime și compensații primite sporadic pe parcursul carierei profesionale. Aceste venituri nu erau anterior incluse în calculul pensiilor, deoarece nu aveau caracter permanent.

Pentru a asigura o tranziție corectă și eficientă către noile prevederi, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a legii noi, se va realiza o recalculare automată a tuturor dosarelor care conțin adeverințe cu sporuri nepermanente, care anterior nu au fost luate în considerare conform legislației vechi. Pentru cei care nu au depus încă aceste adeverințe, există posibilitatea de a le aduce la dosar.

Modelul de adeverință pentru angajatori este standardizat conform prevederilor legale.

De asemenea, pentru cei care au deja adeverințele la dosar, nu mai este necesar să prezinte alte documente, cu excepția situației în care adeverința existentă este incompletă. Adeverințele emise înainte de intrarea în vigoare a noii legi sunt valabile, cu condiția să respecte cerințele de fond și formă prevăzute de legislația de la momentul emiterii.

Drepturile recalculate, ca urmare a adăugării sporurilor nepermanente, se acordă începând cu data intrării în vigoare a noii legi.