Foştii consilieri au declarat că au recurs la această scrisoare pe fondul îngrijorării cu privire la concesiile făcute de negociatori. Ei susţin pe fond că aceste concesii în curs de a fi făcute iranienilor nu vor mai oferi specialiştilor occidentali un acces deplin pentru inspectarea instalaţiilor iraniene de îmbogăţire a uraniului şi pentru studierea cercetărilor din trecut cu privire la armele nucleare şi va permite dezvoltarea de către Teheran a combustibililor nucleari de îndată ce acordul expiră.
Avertismentul foştilor consilieri ai lui Obama, care au avut un rol central în eforturile militare şi diplomatice de a stopa programul nuclear iranian, reprezintă o provocare pentru Secretarul de Stat American John Kerry, în contextual în care negocierile se încheie marţi.
Scrisoarea deschisă a fost înmânată, miercuri, Casei Albe şi Departamentului de Stat American.
Liderul suprem al Iranului, ayatollah-ul Ali Khamenei, a sporit presiunea cu care se confruntă negociatorii printr-o atitudine foarte rezervată cu privire la o serie de înţelegeri preliminare încheiate între Iran şi Occident la începutul lunii aprilie, inclusiv în domeniile în care foştii consilieri ai lui Barack Obama au cerut o întărire a poziţiei americane.
Secretarul de Stat american John Kerry l-a sunat în ultimele zile pe omologul său iranian Mohammad Javad Zarif pentru a-i spune că Iranul trebuie să facă lumină asupra cercetărilor desfăşurate în trecut în domeniul nuclear dacă îşi doreşte încheierea unui acord final.
Şeful diplomaţiei americane a provocat indignare în rândul unor oficiali occidentali declarând în urmă cu câteva zile că Statele Unite nu sunt "obsedate" de activităţile nucleare desfăşurate în trecut de Iran, explicând că Washingtonul deţine informaţii privind scopul acestora şi că se concentrează de-acum pe viitor.
Mai mulţi oficiali occidentali au rămas indignaţi după aceste declaraţii şi s-au întrebat dacă nu cumva John Kerry intenţionează să renunţe la un punct esenţial în discuţiile cu Teheranul. Potrivit lor, Kerry pare a supraestima informaţiile disponibile în ţara sa doar pentru a facilita încheierea unui acord definitiv până la 30 iunie.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Barack Obama au purtat o conversaţie telefonică, joi seara, în cursul căreia cei doi lideri au abordat relaţiile ruso-americane şi diverse provocări internaţionale, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de RIA Novosti.
Barack Obama şi Vladimir Putin "au discutat pe larg despre problemele actuale în relaţiile bilaterale", a anunţat Dmitri Peskov.
De asemenea, cei doi preşedinţi "au făcut un schimb de opinii în legătură cu situaţia din Siria, soluţionarea programului nuclear iranian şi situaţia din estul Ucrainei", a continuat el.
"O atenţie aparte a fost acordată unor probleme complexe legate de lupta împotriva terorismului, în special extinderii influenţei (grupării extremiste sunnite) Stat Islamic în Orientul Mijlociu", a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
"Putin şi Obama au convenit să-i însărcineze pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov şi pe secretarul de Stat american John Kerry să organizeze o reuniune pentru a discuta acest subiect", a precizat el.
Preşedintele american Barack Obama l-a invitat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu să aibă discuţii luna viitoare, la Washington, după data limită de 30 iunie pentru ajungerea la un acord final între marile puteri şi Teheran cu privire la programul nuclear iranian, potrivit unor surse ale Departamentului de Stat american, citate de cotidianul israelian Yediot Aharonot, relatează Reuters.
Benjamin Netanyahu a criticat acordul de principiu convenit în aprilie de grupul 5 plus 1 – SUA, Rusia, Marea Britanie, Franţa, China şi Germania, pe de-o parte şi Iran pe de altă parte, Israelul temându-se că înţelegerea îi va permite Teheranului să se doteze cu arme nucleare. Autorităţile iraniene au declarat constant că programul nuclear dezvoltat de Iran are un caracter exclusiv civil.