Printre aceștia se numără și persoane binecunoscute în politică, precum Petre Roman, Teodor Meleşcanu, Petre Daea, Irina Loghin sau Norica Nicolai. Aceștia se află printre cei 438 de parlamentari revoltaţi de decizia prin care Parlamentul a abrogat pensiile speciale pentru foştii aleşi.
„Am introdus aceste pensii ca să îi facem pe profesionişti să intre în politică”, susţin cei vizaţi. Şi tot ei le plâng de milă altor colegi care ar fi rămas fără bani la bătrâneţe, potrivit Știrile Pro TV.
Mulți foști parlamentari, nemulțumiți
Senatoarea Ruxandra Jipa, care din 2015, primea lunar peste 10 mii de lei ca fost parlamentar, susţine că banii i se cuveneau pentru că a contribuit.
„Sunt oameni care nu au avut societăţi, nu au făcut afaceri pe holurile parlamentului ca alţii, că pe ăia nu-i doare niciunde. Știu oameni în vârstă pe care nu-i ştiu cu afaceri şi care pentru ei este o mare lovitură”.
Anghel Stanciu, un promotor al legii privind pensiile speciale, primea 10 mii de lei ca fost parlamentar şi a rămas acum doar cu şase mii de lei, din activitatea de profesor. Acesta susţine că a promovat pensiile speciale pentru a motiva profesioniştii să renunţe la afaceri şi să intre în Parlament.
„Nu toţi fotbaliştii care dau cu piciorul în minge iau salariul lui Hagi, dar toţi care dau cu piciorul în minge pot să ajungă, dacă se străduiesc, să ia salariul lui Hagi. Deci toţi cei care spun că avem pensii mari, eu îi încurajez să candideze”.
De asemenea, și fostul ministru Petre Daea consideră nedreaptă decizia de a se abroga aceste venituri.
„E o decizie a fiecăruia dintre cei care s-au văzut afectaţi de o asemenea măsură, e un drept legitim”, spune fostul ministru al Agriculturii.
Ce spune Ludovic Orban despre aceste procese?
Preşedintele PNL, Ludovic Orban a comentat la rândul său acest subiect. Acesta a afirmat luni că foştii parlamentari deschid procese pentru pensiile speciale pentru a putea invoca excepţii de neconstituţionalitate în cazul legii prin care au fost desfiinţate aceste pensii.
„Sunt foşti parlamentari care de ce nasc aceste procese: ca să poată să invoce excepţii de neconstituţionalitate, să ajungă pe masa Curţii Constituţionale proiectul de lege, pentru că proiectul de lege nu a fost supus controlului constituţional nici prin intermediul grupurilor parlamentare, că niciun grup parlamentar nu a atacat la Curtea Constituţională, şi nici Avocatul Poporului nu a invocat excepţie de neconstituţionalitate, considerând proiectul constituţional.
Din punctul meu de vedere, este constituţional şi chiar dacă va ajunge prin excepţiile de neconstituţionalitate care vor fi invocate în cursul proceselor iniţiate de foşti parlamentari, nu există motive de a-l considera neconstituţional”, a declarat Orban la Parlament.
Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea