Asociaţiile de Proprietari de Imobile Naţionalizate sunt împotriva proiectului de lege a proprietăţii propus de guvernul Ponta, întrucât foştii proprietari nu au fost invitaţi la dezbateri, iar legea nu corespunde cerinţelor lor ca beneficiari pentru că li se impune o singură variantă de despăgubire, prin imobile în compensare. Pe lângă această variantă, ei doresc să aibă posibilitatea de a alege între obligaţiuni garantate de stat, acţiuni la companii de stat sau un al Fond de tipul Fondului Proprietatea, precum şi despăgubire în numerar în tranşe.
Noul proiect de lege pe care guvernul vrea să îşi asume răspunderea prevede ca foştii proprietari să fie despăgubiţi cu puncte, corespunzătoare evaluărilor pe baza grilei notarilor, iar punctele (fiecare punct este echivalent cu 1 leu) să poată fi folosite de aceştia în cadrul unor licitaţii pentru cumpărarea de imobile şi terenuri din Fondul Naţional Imobiliar de Compensare. Licitaţiile pentru acest Fond ar urma să fie funcţionale abia din 2016.
Dacă beneficiarul nu îşi gva găsi un imobil corespunzător, acesta ar urma să fie despăgubit în numerar, în tranşe anuale egale timp de 10 ani.
În primul rând, foştii proprietari doresc ca statul să îi despăgubească în natură cu imobilele şi terenurile originale care încă pot fi restituite. Doar dacă despăgubirea nu se poate face în acest fel, ei doresc posibilitatea de a alege între 4 variante.
„În cazul în care restituirea proprietăţilor originale nu se poate realiza, statul să propună alegerea între 4 variante de despăgubire: obligaţiuni garantate de stat, tranzacţionabile pe piaţa de capital, acţiuni la companii de stat sau un alt Fond Proprietatea, plata în numerar în tranşe anuale egale pe 10 ani şi imobile în compensare, variantă oarecum similară cu cea a guvernului”, spune Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Acţionarilor Privaţi din cadrul Fondului Proprietatea.
Din dosarele de despăgubire estimate la nivel naţional, Murgu spune că puţin mai mult de o treime au apucat să fie soluţionate. Murgu estimează la circa 2 miliarde de euro despăgubirile pe care statul ar trebui să le acorde prin cele 4 variane propuse, pe lângă cele de restituire în original.
De asemenea, Murgu estimează la circa 800 milioane euro împărţite în următorii circa 3 ani opţiunile pentru obligaţiuni garantate de stat, ceea ce consideră el ar fi un efort rezonabil pentru buget. „Cam 300-400 milioane euro pe an efort pentru emiterea unor astfel de obligaţiuni cred că ar putea fi suportabile pentru buget”, spune Murgu.
Totodată, Marin Feneş, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Proprietarilor Funciari şi Imobilari din România, spune că actualul guvern PSD şi-a asumat în 2012, din opoziţie, o lege a proprietăţii ale cărei principii nu se mai regăsesc în actualul proiect de lege.
Foştii proprietari cer în cor invitarea la dezbateri pe noua lege, la fel cum s-a întâmplat pentru Legea 247 pe vremea guvernului Tăriceanu, când dezbaterile au durat un an, ei având acum chiar un proiect de lege alternativ.