Foştii proprietari care au rezistat până acum fără a-şi vinde acţiunile se tem că acţionarii din noul val de la Autoritatea Na­țională pentru Restituirea Pro­prietăților (ANRP) vor pune o presiune uriaşă pe preţul titlurilor FP, pe care-l văd coborând până la 0,4 lei. Mai mult, aceştia se simt profund nedreptăţiţi în raport cu noii acţionari şi spun că vor acţiona statul în judecată pentru a obţine o despăgubire reală, de care au parte viitorii acţionari, întrucât primesc acţiuni la preţul pieţei. Pe de altă parte, brokerii spun că există suficient interes din partea investitorilor pentru

Fondul Proprietatea (FP), iar preţul nu are cum să coboare sub 0,5 lei, văzând posibilă chiar o intrare pe creştere din această vară.

Mai bine de cinci ani listarea Fondului Proprietatea a fost amânată din motive pe care doar istoria le va consemna. În tot acest timp, foştii proprietari care au apucat să fie despăgubiţi cu acţiuni

FP au rămas captivi în Fond, iar din 2008 au fost lăsaţi pradă „samsarilor“, de la care au obţinut nişte preţuri derizorii pe piaţa neagră.

Privind retrospectiv, am putea specula, fără să greşim prea mult, că listarea a fost amânată tocmai cu scopul ca nişte „băieţi deştepţi“ să cumpere suficiente acţiuni FP la preţuri de nimic de la foştii proprietari care îşi pierdeau treptat speranţa că vor mai vedea vreodată Fondul listat.

Responsabili de întârzierea listării Fondului, dar şi de lăsarea acţionarilor FP la mâna „rechinilor“ sunt chiar cei care puteau decide soarta Fondului – Călin Popescu-Tăriceanu (fostul premier) şi Varujan Vosganian (ministrul finanţelor din acea perioadă), spun acționarii.

Despăgubire reală din mai

Până la listarea din ianuarie, statul a despăgubit foştii proprietari cu acţiuni FP evaluate la un leu, adică la valoarea nominală, deşi pe piaţa neagră acestea s-au tranzacţionat între 0,1 şi 0,6 lei.

În total, statul consideră că a acordat despăgubiri în valoare de 8,71 miliarde lei, prin tot atâtea acţiuni FP. De la listarea din 25 ianuarie, despăgubirea cu acţiuni FP a fost suspendată pentru trei luni. Reluarea procesului de despăgubire cu acţiuni FP se va face însă la preţul mediu ponderat din ultimele trei luni. Potrivit datelor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în ultimele trei luni, s-au tranzacţionat 2,64 miliarde acţiuni FP, pentru suma de 1,622 miliarde lei, astfel că preţul mediu din acestă perioadă este de 0,6141 lei.

La acest preţ mediu, statul va acorda noilor acţionari cu 62,8% mai multe titluri FP decât dacă i-ar fi despăgubit cu acţiuni la valoarea nominală de un leu. Pe de-o parte, statul îşi va epuiza mult mai repede participaţia, iar pe de alta, viitorii acţionari sunt în câştig cu 60% faţă de vechii acţionari (proveniţi din rândul foştilor proprietari). La preţul mediu din ultimele trei luni, participaţia statului valorează 3,1 miliarde lei, cu 39% sub valoarea nominală a acţiunilor deţinute.

În timpul adunării generale din 27 aprilie, „vechea gardă“ s-a plâns condu­cerii Fondului, alături de care era şi Mark Mobius (șef al Franklin Templeton), că ei sunt profund deza­vantajați în raport cu viitorii despăgubiţi cu acţiuni FP. Mai mult, aceştia le-au reproşat celor de la Franklin Templeton că nu au convins suficient de mulţi investitori străini să intre pe FP, preţul fiind de doar 0,6 lei, şi au spus că se tem că acesta ar putea aluneca spre 0,4 lei dacă investitorii întârzie să apară.

Panică nejustificată?

„Deşi există o psihoză că preţul acţiunilor FP va intra pe un trend puternic descendent sub presiunea noului val de acţionari, am rezerve că se va întâmpla aşa. Sincer, nu văd cotaţia FP mai jos de 0,5 lei. De la listare s-au tranzacţionat circa 20% din acţiunile FP, ceea ce este foarte mult, fapt care confirmă interesul ridicat pentru acest emitent. De asemenea, până la finalul anului, văd o alocare dinspre ANRP de doar 4-5% din FP. Cu alte cuvinte, există un interes suficient de ridicat pentru achiziţia de acţiuni FP astfel încât să nu asistăm la deprecieri importante sub presiunea noilor acţionari care vor dori să vândă. Nu este exclus să asistăm chiar la o tendinţă inversă“, spune Adi Lupşan, director general-adjunct al Intercapital Invest. Potrivit lui, investitorii mari care au cumpărat nu au niciun interes să urce preţul, întrucât vor să cumpere cât mai mult. „Cei care vor urca preţul FP vor fi chiar investitorii locali de retail, primele creşteri putând apărea în vară. Pentru finalul anului, văd cotaţia FP la 0,8-0,9 lei“, e de părere Lupşan.